Bulvár

A jó idővel jönnek a lopások is

A jó idővel jönnek a lopások is

2012. március 19., hétfő
A jó idővel jönnek a lopások is

A jó idő beköszöntével megszaporodott a megye területén az alkalmi, illetőleg a zseblopások száma. Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetése szempontjából kiemelt helynek számítanak a nagyobb üzlet- illetve bevásárlóközpontok, a különböző jellegű szórakozóhelyek, a tömegközlekedési eszközök, forgalmasabb közterületek - hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében.

Az időjárási frontok gyors váltakozása, a vásárlással járó figyelemkoncentráció, a szabadidő felszabadultabb magatartásformái a külső ingerekkel szemben figyelmetlenebbé tehetnek bennünket. A bűnelkövetőkkel szemben senki sincs biztosítva, akik - sajnos a rendőrségi statisztikai adatokkal is alátámasztva - gyakran találnak alkalmat jogsértő szándékuk megvalósítására. A zsebesek általában nem alkalmaznak semmiféle erőszakot a kiszemelt dolog ellopása érdekében. Alkalmanként egyedül, többnyire azonban társakkal együtt, begyakorlott módszerekkel „dolgoznak”. Nagyobb tömegben, tömegközlekedési eszközökre történő fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek, és a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, értékeket. Mások kézben álcázott tárgyakat (bevásárló szatyor, újság) tartva kutatnak értékeink után, vagy esetlegesen zsebmetszés módszerével akarják eltulajdonítani a kiszemelt zsákmányt. A figyelemelterelés, és az ellopott értékek mentése szintén jellemző bűnelkövetői magatartásuk lehet. Az alkalmi tolvajok a kínálkozó lehetőségeket igyekeznek kihasználni. Ilyen lehet a külső zsebekben elhelyezett telefon, pénztárca; a hanyagul hátunkra vetett, esetlegesen nyitottan hagyott táska; a szórakozóhelyen asztalon, széken hagyott kabát, táska, telefon stb. Vagyontárgyainkra, iratainkra igyekezzünk minden helyzetben fokozottan ügyelni! A pénztárcát, iratot, telefont ellenőrizhető, biztos helyre tegyük. (pl.: kabát belső zsebébe, vagy olyan zárt táskába, melyet a kézre tudunk erősíteni, vagy ruházat alatt nyakba akasztott, illetve elől hordott táskába) Forgalmas helyen, ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látunk magunk mellett, tekintsük azt figyelmeztetésnek, és legyünk fokozottan óvatosak! Ne hagyjuk őrizetlenül a bevásárlókocsira helyezett táskánkat, kabátunkat, mert a vásárlás ideje alatt a tolvajok néhány másodperc alatt eltulajdoníthatják azt. Hasonlóan járjunk el a szórakozóhelyeken is, hisz az ilyen jellegű bűncselekményeknél a tényleges kárérték mellett plusz kiadásként jelentkezhet az iratok beszerzésére fordított pénz és idő. A gépjármű sem biztonságos tárolóhely. Semmilyen értéket, csomagot ne hagyjunk látható helyen, és lehetőleg megfelelően biztonságos, őrzött parkolót vegyünk igénybe. Bankkártya vagy mobiltelefon eltulajdonítása esetén azonnal tiltassuk le, gépkocsi-, lakáskulcs ellopása esetén ajánlott a zárcsere! Amennyiben lopás áldozataivá válnánk, haladéktalanul hívjuk a 107-es, 112-es segélyhívókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.