Közélet

Változatlan a jéghelyzet a magyarországi folyókon

Változatlan a jéghelyzet a magyarországi folyókon

2012. február 14., kedd
Változatlan a jéghelyzet a magyarországi folyókon

Változatlan a jéghelyzet a Dunán és a Tiszán, a vízügyi szolgálat folyamatos készenlétben van - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Duna továbbra is erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett állt össze a jég mintegy 17 kilométer hosszan. A budapesti szakaszon a folyó nyolcvan százalékát jég borítja, amely folyamatosan "vonul le". A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, de a helyzet nem igényel beavatkozást. Az OVF korábbi közleményében kiemelte: a két folyón a jeges árvíz elleni védekezést összesen 13 jégtörő hajó biztosítja, köztük az a négy, amely szombaton és vasárnap kezdte meg munkáját a szerb-horvát közös Duna-szakaszon. A főigazgatóság korábban közölte, azért volt szükség a jégtörők országhatáron kívüli bevetésére, hogy elkerüljék a jégtorlaszok vagy jégdugók kialakulását. A hajók a jégtörést a Magyarországon elrendelt harmadfokú készültség keretében, magyar irányítás alatt végzik. A következő napokban várható csapadékos és mérsékelten hideg időjárás a vízkészletek további növekedéséhez vezethet. Mérsékelt olvadásra inkább csak a síkvidéki területeken lehet számítani. A hét további részében is változékony időjárás valószínű: a hét végén havas esőre, esőre lehet számítani a sík területeken - írták az OVF szakemberei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.