Kultúra

Uniós védelmet kapott az alföldi kamillavirágzat

Uniós védelmet kapott az alföldi kamillavirágzat

2012. február 28., kedd
Uniós védelmet kapott az alföldi kamillavirágzat

Védett eredetű európai uniós termékké nyilvánították az alföldi kamillavirágzatot. A növény termesztése kimondottan csak erre a vidékre jellemző, gyógyító hatását évszázadok óta ismerik. Áprilistól a szegedi füvészkertben is virágzásnak indul.

Az alföldi kamillavirágzat is felkerült a védett eredetű termékek listájára - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben. Ezt a megkülönböztetést földrajzi helyzetük vagy hagyományaik miatt ítélik oda egy-egy növénynek, vagy akár terméknek is. A szűk uniós listán a huszonhét EU-tagországból összesen mintegy ezer termék szerepel, köztük számos magyar, mint a téliszalámi, a csabai és gyulai kolbász, a szürkemarhahús, a hajdúsági torma, a makói vöröshagyma, a gönci kajszibarack vagy például a szegedi paprika. Gyógyító erejét igen régóta ismerik és felhasználják a kamillavirágzatna: a virágából főzött tea gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, erősíti a fogínyt és serkenti az emésztést, külsőleg borogatásra is használható. A kamillateát világszerte fogyasztják, mert kellemes az íze és igen jó közérzetet biztosít. Évente átlagosan 500-600 ezer kilogrammot gyűjtenek be kézzel. A begyűjtött virágot szárítják, tisztítják és teaként értékesítik. Nagy mennyiségben szállítanak belőle Olaszországba, Németországba és Ausztriába. "Hamarosan a szegedi füvészkertben is látható lesz a növény" - árulta el portálunknak

Németh Anikó

igazgatóhelyettes. Mint mondta, az az alföldi kamillavirágzat áprilistól költözik az intézmény kolostorkertjébe, ahol több másik gyógynövény társaságában tekinthetjük meg. "Több, mint száz növényfajt ültetünk ide ki, igyekszünk ezzel lefedni a házi patikákban használatos, legáltalánosabb herbáriumokat, mint például a körömvirág, az orbáncfű, vagy a közönséges cickafark. Egy igen értékes gyűjtemény tagja lesz a kamillavirágzat is" - emelte ki az igazgatóhelyettes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.