Közélet

Új felsőoktatási testületek alakulnak márciusban

Új felsőoktatási testületek alakulnak márciusban

2012. február 18., szombat
Új felsőoktatási testületek alakulnak márciusban

Márciusban tartja a tervek szerint alakuló ülését az új Magyar Felsőoktatási és Akkreditációs Bizottság (MAB), és szintén ekkor jön létre a korábbi Felsőoktatási és Tudományos Tanács helyett alapítandó Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT).

A kormany.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a MAB tagjainak megbízása február 29-én megszűnik, az új testület március 1-jén tartja alakuló ülését. A Felsőoktatási és Tudományos Tanácsnak és tagjainak megbízása is lejár február 29-én, a Felsőoktatási Tervezési Testület márciusban jön létre. A közlés szerint a kormány február 15-i ülésén fogadta el a felsőoktatási minőségértékelés és -fejlesztés egyes kérdéseiről szóló rendeletet, amely a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság működését és hatáskörét, a Felsőoktatási Tervezési Testület létrehozását és működését szabályozza. A diplomák minősége és elfogadottsága, a felsőoktatás minősége szempontjából meghatározó, hogy miként tudja segíteni e két szervezet a hazai felsőoktatást - olvasható a dokumentumban. Az anyag rögzíti, hogy a MAB a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotó tevékenység minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület. Foglalkozik a hazai és külföldi intézmények működésének engedélyezésével, az alapító okirat módosításával, képzési programok létesítésével, indításával, doktori iskola létesítésével, egyetemi tanári cím adományozásával. Az FTT a Felsőoktatási és Tudományos Tanács jogutódjaként, fejlesztési kérdésekben közreműködő, véleményező és javaslattevő, szakértő testületként jön létre. Felméri a felsőoktatással kapcsolatos társadalmi, gazdasági és munkaerő-piaci igényeket és szükségleteket, oktatáspolitikai döntéseket megalapozó kutatást végez, elemzéseket készít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.