/

Tizennégy vidéki kórházban szűnhet meg az aktív fekvőbeteg-ellátás

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizennégy vidéki kórházban szűnhet meg az aktív fekvőbeteg-ellátás májustól – írja a szombati Népszava.

A napilap cikke felidézi, hogy a Napi Gazdaság szerint az egészségügyi államtitkárság háttérszervezete, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) február 15-ig tesz javaslatot a fekvőbeteg-ellátási kapacitások újraelosztására. A Népszava szerint tehát hamarosan kiderül, mely kórház válik feleslegessé, hiszen a döntés a teljes magyar fekvőbeteg-ellátást, illetve az erre fordított pénzt is átrendezi. Az eddigi információkból úgy tűnik, 14 vidéki kórházban gyakorlatilag megszűnhet az aktív fekvőbeteg-ellátás májustól, ez pedig mintegy 5 százalékot szabadíthat fel a fekvőbeteg-finanszírozásból.

A Kalocsát, Mohácsot, Csornát, Kazincbarcikát, Nagyatádot, Marcalit, Makót, Komáromot, Kisbért, Tapolcát érintő kórházbezárásokkal ugyanis a hazai aktív kórházak száma 79-re csökkenhet. A megmaradók között 10, speciális ellátásra szakosodott intézmény van, és a térségi központok kialakításával a közeljövőben még további kórházegyesítések is várhatóak.

Ezentúl az államosított fővárosi kórházak közül több is áldozatul esik majd az átalakításnak. Az intézmények dolgozói között terjedő pletykák szerint a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház lehetnek a kapacitás-újraosztás első budapesti vesztesei, de a hírek szerint a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet “funkcióváltásával” is számolni kell – ismerteti a napilap.

Előző sztori

Ezen a napon… február 11. + FOTÓK, VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Sikeres az új, magyar csokoládégyár

Legutóbbi hasonló cikkek