Szeged csak gazdagodott a Kálvária névvel + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közgyűlés városrész-elnevezésről szóló döntése komoly lépés volt afelé, hogy a Kálvária tér visszanyerje régi patináját – véli Gyimesi László tanácsnok.

Miként arról közgyűlési tudósításunkban beszámoltunk, múlt pénteken a szegedi képviselők 23 igen, 1 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadták Gyimesi László (Fidesz-KDNP) városfejlesztési és külügyi tanácsnok egyéni előterjesztését, melynek alapján a jövőben Kálvária városrésznek nevezik Szeged egyik eddig névtelen területét. Bizottsági módosító indítvány alapján ennek határai a Londoni körút, a Kálvária sugárút és a vasúti pálya, illetve a Bakay Nándor utca lesznek (korábban a Kossuth Lajos sugárútról volt szó).

“Történelmi síkon vizsgálva a kérdést, a Bakay Nándor utca és a Kossuth Lajos sugárút közötti terület inkább Rókus városrészhez tartozott, ezért döntöttük a határok pontosítása mellett. Örülök, hogy a közgyűlés nagy többséggel állt az ügy mellé. Az Élhető Szegedért Egyesület, illetve a Kálvária tér könyékén élő civilek tavaly augusztusban kerestek meg, azóta több mint száz család csatlakozott a kezdeményezésükhöz. Néhány héttel ezelőtt lakossági fórumot is tartottunk, ahol a körzet országgyűlési és önkormányzati képviselője is támogatta az elnevezést. Ilyen konszenzusos javaslatot pedig boldogan viszik a közgyűlés elé” – nyilatkozta Gyimesi László.

A politikus emlékeztetett: más nevek is felmerültek, közöttük olyan extrém ötletek, mint az Árkád, ugyanakkor a közösség egyértelműen elutasította, hogy egy bevásárlóközpont után kereszteljenek el egy városrészt. A szegedi önkormányzat most várja a Földrajzinév-bizottság márciusra esedékes állásfoglalását, ugyanakkor nem valószínű, hogy a testület akadályt támasztana az elnevezéssel szemben.

A keresztelés semmiféle költséggel nem jár a Tisza-parti város lakóinak, mindösszesen annyi változik, hogy a mostantól készülő Szeged-térképeken a Kálvária tér könyékére oda kell nyomtatni: Kálvária városrész. “Meggyőződésem, hogy ezzel a névvel csak gazdagodott a város. A közgyűlési döntés komoly lépés azon az úton, mely a szegedi közgondolkodásban újra méltó helyére emeli a Kálvária teret. Úgy gondolom, aki személyesen vagy akár csak képen látta a Kálvária kápolnát, büszkén azonosul azzal a tervvel, hogy ismét a régi patinájába helyezzük vissza a teret” – utalt a tanácsnok a Telin TV kérdésére arra, hogy további elképzelések is megfogalmazódnak a (legifjabb) városrész fejlesztésére.

Tekintse meg a Telin TV Gyimesi Lászlóval készített interjúját (Szeged Ma hírműsor, 2012. február 27.)!

Előző sztori

Kézilabda: idegenbeli győzelemmel kezdett a KSZSE

Következő sztori

Hátország: aranyosak voltak a 2001-es volánosok Orosházán