Közélet

Speciális mentők segítenek Szegeden + FOTÓK

Speciális mentők segítenek Szegeden + FOTÓK

2012. február 6., hétfő
Speciális mentők segítenek Szegeden + FOTÓK

Hajléktalanok és tanyán élők ellátásában segíti a rendőrök és a társszervek munkáját a Honvédkórház két munkatársa, akik egy speciálisan felszerelt mentőautóval érkeztek Szegedre vasárnap. Az AMS speciális mentőcsoportjának tagjai két sürgősségi esetet láttak el hétfőre virradóra.

„Egy idős asztmás bácsit kellett kórházba szállítanunk, illetve egy hajléktalannak mindkét lábán fagyási sérülések voltak, amit elláttunk” – számolt be az AMS speciális mentőcsoport vezetője.

Ursinyi Krisztián

, a Honvédkórház dolgozója portálunknak elmondta, a megyei rendőrkapitányság hívására érkeztek meg vasárnap Szegedre, s este hatkor kezdték a szolgálatot. Mivel helyismerettel nem rendelkeznek, a rendőrjárőrökkel közösen dolgoznak, velük járták végig azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok töltik éjszakáikat, illetve tanyákra is kimentek. Ursinyi Krisztián pozitívnak ítélte a társszervekkel közös munkát, példaként említette, hogy a rendőrök meleg teát, s konzerveket is adtak a hajléktalanoknak. Az AMS speciális mentőseinek szállásáról és ellátásukról a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola gondoskodik, illetve azt is felajánlották, hogy szükség esetén a járművüket is megjavítják.

„Az utcai szociális segítők közreműködésével még az ősz folyamán felmértük azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok élnek, éjszakára meghúzzák magukat” – tájékoztatott Virág János százados. A Szegedi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője hozzátette, rendszeresen felkeresik ezeket a helyeket, s megnézik, szükségük van-e valamilyen ellátásra vagy egyéb segítségre a fedélnélkülieknek. Mivel a pályaudvarokat éjszakánként nem zárják be a hideg idő miatt, oda is sokan mennek közülük. Szegeden egy rendőrpáros kimondottan a hajléktalanokat ellenőrzi rendszeresen, illetve a körzeti megbízottak vagy a családsegítő szolgálat által veszélyeztetettnek minősített egyedülálló személyeket, időseket és tanyán élőket. Az AMS speciális mentőcsoport tagja, Rétei Csaba elmondta, ők kimondottan a katasztrófahelyzetek elhárítására vannak felkészülve, míg a többi mentő betegellátást végez, így gépjárművük felszerelése is ehhez igazodik. „Defibrillátor, kötszerek, ampullák, injekciók, fagyás elleni speciális kenőcs, izolációs takaró, vagyis minden van nálunk, ami az életmentéshez szükséges” – sorolta. A Honvédkórház dolgozói – akiknek szegedi tartózkodását igazolt távollétként számolja el munkahelyük – keddig biztosan városunkban maradnak, de szükség esetén tovább is segítik az ellátást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.