Egyház

Schmitt Pál rendezné az állam és az ortodox egyházak viszonyát

Schmitt Pál rendezné az állam és az ortodox egyházak viszonyát

2012. február 13., hétfő
Schmitt Pál rendezné az állam és az ortodox egyházak viszonyát

Schmitt Pál köztársasági elnök fontosnak tartja, hogy rendeződjön az állam és az ortodox egyházak viszonya - közölte Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) külügyi hivatalvezetője hétfőn az MTI-vel, miután az államfő fogadta Arszeniosz Kardamakisz Magyar­or­szágért és Közép-Európáért is felelős auszt­riai met­ro­po­litát a Sándor-palotában.

Vajna Márton

megemlítette, jelenleg öt ortodox egyházat ismer el az egyházügyi törvény,

Schmitt Pál

ugyanakkor arról tájékoztatta

Arszeniosz Kardamakisz

auszt­riai metropolitát, magyar­or­szági és közép-európai exar­cha metropolitát, hogy hétfőn lesz az egyházügyi törvény parlamenti vitája, ennek során tárgyalják majd a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház elismerését is. Ez utóbbival kapcsolatban a metropolita "örömét fejezte ki". Az irodavezető utalt arra: Schmitt Pál azt szorgalmazza, hogy "megfelelő módon képviseltessenek ezek az ortodox egyházak az állam előtt", ezzel összefüggésben pedig támogatásáról biztosította a konstantinápolyi ökumenikus patriarchátust - amelynek vezetője

I. Bartolomaiosz

patriarcha -, s ezzel együtt a fennhatósága alá tartozó ausztriai metropolitát. Vajna Márton szólt arról, hogy az ortodox egyházak támogatása, a templomok tulajdonviszonya "nincs teljesen tisztázva", ami arra is visszavezethető, hogy ezek a felekezetek eddig egyenként tárgyaltak az állammal, és az ortodox felekezeteknek eleddig nem alakult ki egységes képviselete a magyar állammal folytatott tárgyalásokon. Nyugat-Európában azonban, amikor a diaszpórában lévő ortodox egyházakkal tárgyal az állam, akkor az ökumenikus patriarchátus metropolitájával veszi fel a kapcsolatot. Hozzátette: az ausztriai metropolita a tervek szerint

Szászfalvi Lászlóval

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával is találkozik hétfőn, illetve a hétvégét is Magyarországon töltötte, hogy tájékozódjon a magyarországi ortodox egyházak helyzetéről, "elsősorban az egyházügyi törvénnyel összefüggésben". Arsze­ni­osz Kar­da­makisz a kré­tai Irak­li­on­ban szü­le­tett 1973-ban. Az athéni egye­tem teo­ló­giai kará­nak elvég­zése után Stras­bourg­ban végezte a dok­tori isko­lát, ahol 2011-ben a kánon­jog dok­tora lett, ugyanebben az évben szen­tel­ték püspökké. Ezt megelőzően a kré­tai Epa­no­szífi Szent György-monostorban élt szer­ze­tesként. Arsze­ni­osz Kar­da­ma­kisz január 15-én láto­ga­tott először Buda­pestre és Belo­i­an­niszba, ahol a víz­s­zen­te­lés litur­gi­á­ját is elvé­gezte, a Magyar­or­szági Exar­chá­tus (részegyház, egyházi szervezet) pap­ja­i­nak és a magyar­or­szági görög dip­lo­má­cia vezetői­nek, az orszá­gos kisebb­ségi önkor­mány­zat vezető­jé­nek, a falu polgármes­te­ré­nek és sok belo­i­an­ni­szi hívő­nek a jelenlétében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.