Ritka, mint a fehér kenguru a hóban… + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

…ami természetesen nem igaz, hiszen a Szegedi Vadasparkban mindjárt ketten is élvezték az eredeti élőhelyükre egyáltalán nem jellemző rendkívüli hóesést.Míg odakünn, a „külvilágban” ádáz csatát vívnak az emberek a hó ellen, addig a vadaspark szokásos téli csendjét éli. Ilyenkor az itt lévő állatok zöme a jól fűtött, meleg házakban telel, amit persze a „zsebén érez” meg Veprik Róbert igazgató.

„A legnagyobb kiadás a gázszámla, de egyelőre úgy néz ki, minden rendben működik” – mondta el portálunknak a vadaspark vezetője. „A mínusz 15-20 fokos hideg ellenére jónéhány fajunk tulajdonképpen kint telel. Ilyenkor őket változatos és vitamindús élelemmel látjuk el.”

A rétisas nem eszik vadkacsát

no images were found

A madártó soha be nem fagyó vizében mindeközben cserfes kacsacsapat úszkált fel s alá, amit a közeli ketrec éles szemű lakója, a rétisas rezignáltan vett tudomásul. Számára ugyanis a hápogó társaság teljességgel érdektelen, amíg a sűrűhálójú röpdéje magányában megkapja a mindennapi betevő patkányát.

De tisztában vannak ezzel a közeli kifutóban egyik lábról a másikra álldogáló gólyák is, akik talán nem örültek annyira a folyamatos hóesésnek és az egyre dermesztőbb időnek. Velük szemben az amuri darvak már jobban érezték magukat, így már híres násztáncuk néhány lépését gyakorolták a tavaszi premierre. A darvak sok nép hitvilágában szerepelnek különféle szimbólumként. Míg Indiában az árulás, a keltáknál a balszerencse jelképe, addig Kínában úgy tartják, hogy ez a madár viszi a holtak lelkét a Nyugati Paradicsomba. Szegedre lehet, hogy a havat ők hozták?

Fehér kenguru a hóban

Hogy mennyire előrelátó is a darwini eszméket oly nagy hozzáértéssel alkalmazó anyatermészet, annak legszebb példáját a Bennett-kenguruk kifutójában láthatjuk. Itt ugyanis éppen két fehér egyed mutatta be, hogy míg a legjobb rejtőszín Tasmániában és Ausztrália délkeleti partvidékének bozótos területein a szürke, addig a most nem éppen mediterrán arcát mutató Tisza-parti városban bizony a fehér a nyerő. Legtöbb rokonával szemben az Ausztráliában és Új-Guineában élő Bennett-kenguru jól viseli az európai klímát. De nem panaszkodtak sem a hidegre, sem az élelemre az állatsimogatóban pajkoskodó fehér bolyhosfarkú kisnyuszik sem, akiknek ráadásul a szemük egyébként nem is piros…

no images were found

no images were found

Előző sztori

Ezen a napon… február 10. + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Egységesítés és minőség: gőzerővel halad céljai felé a SZEOL SC Kft. + FOTÓK