Kultúra

PASO és János vitéz a Rendezvényközpontban + FOTÓK

PASO és János vitéz a Rendezvényközpontban + FOTÓK

2012. február 27., hétfő
PASO és János vitéz a Rendezvényközpontban + FOTÓK

Soha nem volt még ilyen bőséges és sokszínű az IH Rendezvényközpont programajánlata, mint most márciusban. Könnyűzenétől a népzenéig, színházi előadástól a stand-upig válogathatnak a nézők kedvükre. A mérsékelt árú belépők mellett, jótékony célú és ingyenes programokkal is várjuk az érdeklődőket.

Tavaszi népzenei napok az IH Rendezvényközpontban

A Muzsikás együttes koncertje

Március 1., csütörtök, 19.00 óra Magyarország legjelentősebb népzenei együttese évtizedek óta van jelen itthon és a nagyvilág legjelentősebb színpadain, fesztiváljain és hangversenytermeiben. Az együttes már-már intézmény, igazi hungaricum, a magyar népzene, a magyar kultúra nagykövete. Élettel teli zenéjük, közvetlen előadásmódjuk lenyűgözi a hallgatót. Közreműködik: Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske táncosok

Belépő:

elővételben 2200 Ft, a koncert napján 2700 Ft

"Örök Rockerek" buli az IH Caféban

Március 2., péntek, 20.30 – 01.00

Zene:

Dj. "TÁNCOS" a Karcsi

Bónusz:

1/2 ó rocki tánctanítás

Belépő:

800 Ft

Színházi Esték

A tizedes meg a többiek - komédia két részben

Március 4., vasárnap 15.00 és 19.00 óra Március 5. hétfő 19.00 óra „Az oroszok már a spájzban vannak...” – ez a mondat azonnal szállóigévé lett, miután a regényből készült filmet 1965-ben bemutatták. A történet szerint a második világháború végóráiban a találékonyságával a jég hátán is megélő Molnár tizedes a német visszavonulás zűrzavarából szeretne ép bőrrel és némi anyagi haszonnal kimenekülni. Magához vette az ezredpénztárt, és egy elhagyott kastélyban húzódott meg. Az úri lak biztonságos terepnek bizonyul, hiszen csak Albert, a méltóságteljes inas tartózkodik ott. Ám a meglepetések sora csak most kezdődik igazán, amikor … „az oroszok már a spájzban vannak!”

Belépő:

1-10 sorig: elővételben 3500 Ft; a rendezvény napján 3900 Ft 11-26. sorig: elővételben 2800 Ft; a rendezvény napján 3200 Ft

PASO koncert

Március 7., szerda, 20.00 óra A Pannonia Allstars Ska Orchestra már eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált, mindeközben párhuzamosan külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert. Legendásan energikus élő koncertjeivel a 11 tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget fesztivál Nagyszínpadára és vált minden jelentős hazai zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvenccé, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik. Nem is csoda, hiszen már első nagylemezét is a legnevesebb amerikai ska kiadó, a Megalith Records jelentette meg, illetve a többi között olyan fesztiválokon táncoltatta meg a közönséget, a magyar népzenét fűszerként használó tradicionális ska zenéjével, mint a holland Lowlands, a szerb EXIT, a cseh Sázava, a szlovák Hodokvas, a francia Roots dans la Vallé, a horvát Skaville, vagy a belga Antiliaanse. A sodró zene mellett a szövegre is érdemes figyelnünk, hiszen a PASO gyakran fogalmaz meg direkt, vagy burkolt módon társadalomkritikus üzeneteket, illetve közvetít olyan értékeket, mint az egymás iránti tisztelet, egyenlőség, diszkrimináció elítélése.

Belépő:

elővételben 1200- Ft, a koncert napján 1400 Ft

Nőnapi dallamok - Miller Zoltán Slágermix Mahó Andreával

Március 8., csütörtök, 19.00 óra Miller Zoltán a Gór Nagy Mária Színitanodában végzett 1994-ben. Azóta szabadúszó. Pályája elején musicalekben és prózai szerepekben egyaránt láthatta őt a közönség. Játszott az Operettszínházban, a Tháliában, a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, a Piccolo Színházban, a Tivoliban és a Miskolci Nemzeti Színházban. Egy évadot Duisburgban töltött, ahol a Nyomorultakban Enjolras szerepét énekelte nagy sikerrel. 1995-ben megalapította az Emberek nevű zenekarát; a BMG-vel közösen három albumot is kiadtak, ebből kettő aranylemez lett. 2000-ben eMeRton díjat kapott, mint az Év legjobb musical énekese. 2004-ben az „Év legnépszerűbb színésze” kategóriában átvehette a Súgó Csiga díjat. 2006-ban Gundel-díjat kapott. 2007-ben a Csináljuk a fesztivált! győztese. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét. 2008. szeptember végén megjelent első szólólemeze Fehér és Fekete címmel. Bemutatása óta folyamatosan nagy sikerrel játssza a Made In Hungária című darab főszerepét. A koncerten vendégként fellép Mahó Andrea, aki játszik az Operettszínházban és a Madách Színházban is. Legemlékezetesebb szerepét az Operaház fantomjában nyújtotta Christinként, de láthattuk Mariaként a West Side Storyban is és Júliaként a Rómeó és Júliában. A műsorban ezekből a musicalekből is hallhatunk részleteket, gyönyörű duetteket.

Belépő:

15. sorig 3300,- Ft, a 16. sortól 2900,- Ft

Tavaszi népzenei napok az IH Rendezvényközpontban

Lélekképek: a Csík zenekar lemezbemutató koncertje

Március 9., péntek, 19.00 óra A Magyarországon immár 23 éve működő Csík Zenekar elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója. Az utóbbi néhány évben olyan zenei utat választottak, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan, de kellemes élményt. Bátran mondhatjuk, hogy a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, igazán érdekes és sikeres ötvözését egy új műfaj megteremtésével hozták létre.

Belépő:

elővételben 2500 Ft, a koncert napján 2900 Ft

A szavannák királya: Grapevine tánc show - jótékonysági előadás

Március 10., szombat, 11.00 és 13.00 óra A Grapevine Show Dance Club 2004-2008 között mutatta be a "Szavannák királya" című 60 perces táncprodukcióját, ami a mindenki által ismert mesefilm: az Oroszlánkirály feldolgozása. A felújított darabot most jótékonysági előadásban, Szegeden is láthatja a közönség. A darab többféle táncstílust vonultat fel, igényes és mókás megkoreografálásban, lekötve a nézők figyelmét, miközben egy táncos produkciót néznek, ugyanakkor átélik a mese történéseit. Ez a mese kortól független és ugyanolyan élményt és kikapcsolódást nyújt gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Az előadásra belépőt váltók a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekeket támogatják.

Belépő:

1200 Ft, támogatójegy 2000 Ft

Szegedi Dumaszínház

Kovács András Péterrel és Aranyosi Péterrel

Március 10., szombat, 18.00 óra A stand-up két nagyon népszerű képviselője lép fel ezen az estén az IH színpadán. Kovács András Péter ezt vallja magáról: "A legjobb magyar stand-upos vagyok a 174 centisek mezőnyében. Jelenleg a stand-up, a Showder Klub humorkoordinátorkodás és a Rádiókabaré mellett a Honfoglaló játékban vagyok helyes megoldás. A tények: Születtem 78-ban. Érettségiztem 96-ban. Diplomáztam 2001-ben. Humorfesztivált nyertem többedmagammal 2006-ban. Ha ötévente ilyen izgalmas dolgok történnek, 2011-ben köztársasági elnök leszek. (úgy látszik ez nem jött be!) Aranyosi Péter szerint: "Ha itt kidumálom magam, nyugton van otthon családom!" - Magamról írni mindig veszélyes, mert nem tudhatjuk, hol bukkanunk ki, pláne, ha rólam van szó. Már középiskolában is nagy dumagép voltam, de inkább csak szünetekben és nem a táblánál. Hamar rájöttem viszont, hogy a tanároknak tetszik az, ha összefüggően beszélnek hozzájuk, így hát felelésekkor a 3-4 órával azelőtti tananyagot meséltem el, bármi is volt a kérdés hozzám. Ez a hozzáállás mindig megmentett a rengeteg 1-es beszerzésétől, és mivel osztálytársaim mellettem álltak annál a tanári kérdésnél: „Mit érdemel Péter a feleletére?”, így sikerült a középiskolát viszonylag kis energia ráfordítással és effektive jó hangulatban elvégezni. "

Belépő:

2500 Ft

Magyarnóta Délután

Március 11., vasárnap 15.00 óra A Magyar nótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesületének nótadélutánja. A műsorban fellépnek: Lévai László, Kónya Krisztina, Fodor Károly, Szegedi Szűcs Judit, Gyuris Imre, Széles Flóra, Fejes Sándor. Kísér Báder Béla és cigányzenekara. Jegyek válthatók a Cserzy M.u 11. szám alatt 1100 forintos egységáron hétfőtől péntekig 8.00és 15.00 óra között, valamint az előadás előtt egy órával a helyszínen.

"Szervusztok, régi barátok!" - tavaszi vidámság kedvelt nagy slágerekkel

Március 12., hétfő 19.00 óra A műsorban fellép: Zalatnay Sarolta, Bach Szilvia és Éles István Zalatnay Sarolta a magyar könnyűzenei élet Nagy Generációjának emblematikus alakja. A Táncdalfesztiválon való felbukkanása óta a legkiválóbb szerzők írták a dalait: Dobos Attila, Schöck Ottó, Presser Gábor, Frenreisz Károly, Máté Péter, Gábor S. Pál , Szenes Iván, S. Nagy István és Adamis Anna. Számtalan sláger fűződik a nevéhez: "Hol jár az eszem?", "Nem vagyok én apáca", "Hosszú forró nyár", "Tölcsért csinálok a kezemből", "Miért mentél el?", "Mindig kell egy barát"... Éles István Magyarország egyik legtehetségesebb hangutánzó-művésze, humoristája. Ma már több száz hang „tulajdonosa” (Hofi Géza, Latinovits, Kabos Gyula, Szabó Gyula, Orbán Viktor, Torgyán József, Latabár Kálmán stb.) Saját nagylemeze: Az Éles nem habos torta!

Bach Szilvia színésznő, humorista, parodista, énekesnő. A sokoldalú művésznőt számos helyről ismerheti a közönség. Színházi fellépései mellett a televíziós műsorokban is rendszeresen fellép. Edith Piafot, Katona Klárit, Psota Irént, Törõcsik Marit kitűnően utánozza. Ír, rendez, 2 könyve jelent meg: "Nem vagyok én Müller Péter!" és "Az utolsó tánc" Közös előadásuk arról a világról mesél, melyet /Petőfivel szólva/ tán csodálunk, ám de nem szeretünk, kivéve, ha jókat nevethetünk rajta… Mesélnek és énekelnek erről az ízlést /de/formáló, egyszerre kívánatos és kiállhatatlan celebvilágról.

Belépő:

15. sorig 2500 Ft, 16. sortól 2200 Ft

A tHUNder Duo koncertje

Március 13., kedd, 19.00 órta Ismét fellép Szegeden a két világklasszis zenész. A Kossuth-díjas ütőhangszeres Horváth Kornél és a világ legjobb tíz fiatal dobosa közé sorolt Dörnyei Gábor. Hat éve játszanak közösen. Kettősük kompozíciói nem ismernek zenei- vagy országhatárokat: a szerzeményeik között latin-amerikai, afrikai, bolgár és indiai hangzású zenét is találunk, de az amerikai funky és a páratlan ritmusok is jelen vannak előadásaikban, mely egyszerre elementáris, magával ragadó, egyedi és komplex, de mégis nagyon muzikális. A tHUNder Duo előadásairól elismerően nyilatkoznak tengeren innen és túl is: "Kornél érzékenysége, kuriózumnak számító technikája, Gábor élvezetes ritmus- és lenyűgöző szólójátéka együtt igazán különleges és inspiráló."- mondta róluk Rob Wallis, a Hudson Music társalapítója és társelnöke. "Komplex, egzotikus, mesteri, izgalmas. Mindenkinek látnia kell, hatalmába kerít a művészetük."- ajánlja a páros kiadványát ötcsillagos kritikájában a RHYTHM Magazine- az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban eladott dobos magazinja. A Drummer Magazine kettőjük dallamos és interaktív játékát emeli ki. 2011. áprilisában jelent meg párosuk első - a Hunnia Records által kiadott - koncertfilm-felvétele, amely Európából is rendhagyó módon, Magyarországról pedig abszolút elsőként került be Amerika legnagyobb ütőhangszeres kiadójának, a Hudson Musicnak a kínálatába. Így ma már a duó olyan legendás zenészekkel szerepel egy virtuális polcon, mint Sting dobosa Vinnie Colaiuta, Horacio El Negro Hernandez, Santana ütőse vagy Chad Smith, a Red Hot Chili Peppers dobosa. A koncert előtt fellép a „GUIRO“ ütőegyüttes. 1987-ben alakultak Szegeden,a Liszt Ferenc Zeneiskola ütőtanszakának növendékeiből Bedő Gábor tanár vezetésével.

Belépő:

elővételben 1200 Ft, a koncert napján 1500 Ft

Dr Rock Klubja

Március 14., 21. és 28. 19.00 óra, IH Café A szegedi egyetemisták körében igen népszerű Rocktörténet kurzushoz kötődő, egyébként évek óta több helyen is ismertté vált klubprogram megtalálta állandó helyét az IH Rendezvényközpontban! A nyitott körű, minden korosztálynak ajánlott program az IH Café hangulatos környezetében szerda esténként 19 órától várja az igényes és különleges zenék kedvelőit. A szabad és határtalan zenei utazások elsősorban a színvonalas rockzene, a blues, a jazz, a kortárs zene (new age) és a „világok zenéje” (ethno, world music…) vidékeit járják be. A közös zenehallgatások házigazdája Pleskonics András (Plesi) alias Dr. Rock, várja az egyetemi hallgatókat és az érdeklődőket. A jó hangzás a minőségi zeneélmény feltétele – ennek jegyében szolgálják a zenés estek a „zenehallgatás kultúrájának” igényeit, ami az egyetemi tantárgynak is alapvető jelmondata. Dr. Rock az elhangzó zenék kapcsán érdekes ismertetőkkel, történetekkel szolgál majd estéről estére. Lesz lehetőség egyes zenedarabok mélyebb elemzésére, a különböző feldolgozások bemutatására, akár a klub látogatóinak saját kedvenceit is sorra véve. Terveink és az igények szerint alkalmanként a bakelit lemezgyűjtők is bemutathatnák féltett kincseiket. Egy évek óta működő zeneorientált baráti kör szélesítése a szándékunk, vidám hangulatú, játékokban bővelkedő estjeinkkel pedig olyan élményeket kínálunk, amelyeket csak közösségben élhet át az ember és amelyekre általában kevés időt fordítunk rohanó életünkben. A belépés ingyenes!

Közéleti Kávéház - Vidóczy Művek Koncert

Március 20. kedd 20.00 óra IH Café Vidóczy-Lövey János elektronikus és zongora művei szólalnak meg a koncerten, mely érdekessége, hogy 5 szintetizátor szólal meg elektrofon és 1 akusztikus hangszer. A cél több hangszeren több emberrel elektronikus műveket bemutatni. A koncert igyekszik átadni az ehhez a műfajhoz kötődő érzéseket és filozófiát is.

Együttes tagjai:

Fő billentyűs: Vidóczy-Lövey János Mellékbillentyűs: Fődi István Keverős és Mellékbillentyűs: Domonkos László Dobos: Szegény István Bemondó: Török Bernadett Házigazda: Pleskonics András (Plesi, Dr.Rock), az SZTE Rock Kurzusának előadója

A belépés ingyenes

Színházi Esték

Martin McDonagh: Leenane szépe (vígjáték)

Március 26., hétfő 19.00 óra A kis észak-írországi faluban játszódó groteszk történet tele van humorral. Kegyetlen játék arról, hogy egy anya és 40 éves vénlánya a kényszerből élt közös életük során hogyan piszkálják, gyötrik és szeretik egymást. Kapcsolatuk széttéphetetlen. Történetük tele van lírával és álmokkal, tervekkel, vágyakkal, amelyek soha nem teljesülnek be. A darab szarkasztikus humora a világsiker nyitja. A Színházi Esték sorozatban a rendezés feladatára is vállalkozó Korognai Károly, valamint Szirbik Bernadett, továbbá Kövesdi Szabó Mária és Boros Ádám szereplésével láthatja a közönség a produkciót.

Jegyár:

1-10 sorig elővételben 3500 Ft, a rendezvény napján 3900 Ft, 11-26. sorig: elővételben 2800 Ft, a rendezvény napján 3200 Ft

János vitéz

Március 27., kedd, 15.00 és 19.00 óra János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése. Táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor nyomán Előadja a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Az embernek mindig szüksége van egy kis derűre, felszabadító nevetésre, még inkább válságos időkben, a fojtogató szürke hétköznapok feszültségének feloldására. Talán ez is fontos szerepet játszott abban, hogy a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felkérte Boka Gábor rendezőt a János vitéz színrevitelére. A csíkszeredaiak János vitéze jócskán eltér a megszokottaktól. Elkerüli az operettes talmi csillogást, és nem esik a divatos musical csapdájába. Petőfi műve inkább váza, kerete a műsornak. Az előadásban a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. Nem maradnak ki a napjaink valóságára illő célzások sem, és természetesen van benne sok tánc. A műsor minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészi produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek, amint azt az alcímében is jelzi: „táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor műve nyomán ….Merem hinni, hogy a fiatal Petőfi vándorszínész korában hasonlóan képzelte volna el a János Vitézt. Merem hinni, hogy ebben az előadásban ő is szívesen fellépne.” (Rangyák József)

Belépő:

diákoknak 700 Ft, felnőtteknek elővételben 1100 Ft, az előadás napján 1500 Ft

"Halló távolságon belül jótékonysági koncert"

Március 31., szombat, 19.00 óra Sztárvendég a Compact Disco, Varga Ferenc és Balássy Betty, A Műsorban fellépnek: a Dodgem együttes, Szegedi Tán Centrum, Classicon tánccsoport, Ritmus Tánciskola, Forma-tánc csoport, Dolce-Dance, Acrocap (capoeira)

Belépő:

2500 Ft

Áprilisi előzetes

04.02. Dolhai Attila – "Forró Vér" koncert a Gypsyland-del és Peller Annával 04.04. Hazakísérlek (Gyergyó régi népzenéje) - Berecz András és Balogh Kálmán estje Április 4., szerda, 19.00 óra 04.05. Special Providence koncert az IH Caféban 04.11. Versszínház József Attila utolsó éjszakájáról 04.14. Bödőcs Tibor stand-up estje 04.21. Halász Judit lemezbemutató koncertje 04.22. Janicsák Veca koncert 04.27. Molnár Dixieland koncert Rendezvényeinkre jegyek kaphatók: IH Rendezvényközpont (Szeged, Felső Tisza-part 2. 62/423-638, jegyinfo@ihrk.hu), Belvárosi mozi (Szeged, Vaszy Viktor tér. 3.), www. ticketportal.hu További információ: www.ihrendezvenykozpont.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.