Kultúra

Párban a könyvtárban - februári programok a Somogyiban

Párban a könyvtárban - februári programok a Somogyiban

2012. február 4., szombat
Párban a könyvtárban - februári programok a Somogyiban

A Somogyi-könyvtár havi ajánlatából: az MTV Szegedi Stúdiójának archívumából Bubryák István válogatott; a Házasság Hetéhez kapcsolódóan nyílik kiállítás, és kedvezményes beiratkozás Valentin napon - pároknak.

Bubryák István válogatása

Február 6-án (hétfő) 17 órától a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában: Filmvetítés az MTV Szegedi Stúdiójának archívumából.

Bubryák István

válogatása. MAGDIKA, A „VÁROSKÉPI JELENTŐSÉGŰ” FOTORIPORTER (25’) Portréfilm

Somogyi Károlyné Magdikáról

, a Délmagyarország legendás fotóriporteréről, aki tavaly nyáron, 84 éves korában hunyt el. A bölcsesség, a derű és a harmónia sugárzott róla, emiatt szerették őt oly sokan. Rendező:

Sári Zsuzsa

NEM VAGYOK DÍSZCIGÁNY! (25’) Premier előtti portré

Szirtesi Zoltán

orvosról. Nem szokványos portré, nem szokványos mondandóval. Akik ismerik, tudják, miért tisztelik, akiket bírál, tudják, miért kritizál. Akiknek példakép, követik. Akiknek útjában van - ...nos, ők nem szeretik. Pedig csak teszi a dolgát. Negyven éve... Rendező: Sári Zsuzsa

Párban a könyvtárban

A Valentin napot idén is együtt ünnepli olvasóival a Somogyi-könyvtár. Február 14-én, kedden a párosan beiratkozó felnőttek egyike ingyenesen kap olvasójegyet. A kedvezmény a Somogyi Dóm téri központjában és fiókkönyvtáraiban egyaránt igénybe vehető. A fiókokban még az ünnephez kapcsolódó könyvajánlókkal is kedveskednek a látogatóknak. Emellett Valentin napi köszöntőkártyákat készíthetnek a Gyermekkönyvtárban mindazok, akik ily módon kívánnak szeretteiknek kedveskedni. A kézműves foglalkozásra nem csak gyerekeket várnak: felnőttek is kipróbálhatják alkotókészségüket február 14-én, kedden, Bálint és Valentin napján.

A házasság dicsérete

Menyasszonyi ruhától a fűző kiválasztásáig, a meghívó készítésétől a násznép fuvarozásáig, a házasságkötés körüli teendők intézéséhez ad jó tanácsokat a jegyesek albuma. A könyv egy vőfélybot és kalap, menyasszonyi koszorú, papucs és mellvirág, házasságlevél, régi fotók mellett ugyancsak látható lesz A házasság dicsérete, régi idők esküvői című kiállításon, a Somogyi-könyvtár aulájában. A könyvtár helyismereti gyűjteménye és a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteménye anyagából összeállított tárlatot február 9-én, csütörtökön 16.30 órakor nyitja meg

Barna Gábor

néprajzkutató, egyetemi tanár. A kiállítás március 7-ig tekinthető meg. A kiállítás a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája által szervezett Házasság Hete című programsorozathoz kapcsolódik. A fotón: Magyar alföldi vőfélykönyv (Budapest, Népirodalmi Vállalat

<1942>) c. kötet címlapjának részlete a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből.

Szerelem és zene

"...milyen köze lehet a zenének az intim szférához és emberi viszonyokhoz, milyen zenei kifejezőeszközök erősítik vagy gyöngítik érzelmeinket, tudatunkat...?” – minderről Iványi-Papp Mónika zenetörténész, muzeológus beszél a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében február 13-án, hétfőn 17 órától. Házastársak, „megszentelt kapcsolatok” a zenetörténet tükrében című előadását anekdoták és zenei illusztrációk teszik még színesebbé. Az előadás a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája által szervezett Házasság Hete című programsorozathoz kapcsolódik.

Wallenberg-vetélkedő

Száz éve született Raoul Wallenberg svéd diplomata, „a humánum lovagja”, magyarországi zsidók sokaságának megmentője „Életútja példa a ma élők számára is, mert ösztönzést ad az antiszemitizmussal, rasszizmussal, diszkriminációval szembeni fellépésre” – írja az évforduló alkalmából középiskolásoknak szervezett országos vetélkedőről szóló fölhívásában a Raoul Wallenberg Egyesület. A Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium közreműködésével indított, „Régen volt? Hol is volt?” című versenyre február 10-ig jelentkezhetnek az érdeklődők. Részletek a http://www.hdke.hu/hirek/regen-volt-hol-volt-orszagos-kozepiskolas-vetelkedo internetes oldalon. A Wallenberg-vetélkedő második fordulójának a területi döntőjét a Somogyi-könyvtárban rendezik 2012. március 29-én.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.