Gazdaság

Ösztönözni kell a termelőket az ökológiai gazdálkodásra!

Ösztönözni kell a termelőket az ökológiai gazdálkodásra!

2012. február 3., péntek
Ösztönözni kell a termelőket az ökológiai gazdálkodásra!

Háromszázezer hektárra szeretnénk növelni hazánkban a biogazdálkodás alá vont területek nagyságát 2020-ig, ezért a tárca ökológiai mezőgazdálkodási programot dolgoz ki. Kiemelten támogatjuk a biogazdálkodókat, segítséget nyújtunk az átálláshoz – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) szakmai konferenciáján.

Az ágazat hazai helyzetéről szóló gödöllői konferencia fővédnöke a szakminiszter volt, aki megnyitó beszédében kifejtette, hogy a 2020-ig szóló Vidékstratégia végrehajtási programjában, a Darányi Ignác-tervben kiemelt célként szerepel a biogazdálkodás fejlesztése.

Fazekas Sándor

hangsúlyozta, hogy még sok a teendő, de a tárca jelenleg is számos olyan pályázati lehetőséget biztosít, amely segíti a biogazdálkodás térnyerését. Genetikai erőforrások megőrzésére, őshonos és veszélyeztetett állatfajták tenyésztésére, zöldség- és gyümölcstermesztésre, illetve a Natura 2000 erdőterületek miatti kompenzációra is nyerhetnek támogatást a gazdák. Magyarországon az ökológiai művelésbe vont területek nagysága az ország uniós csatlakozását követően nem nőtt, sőt egyes években enyhén visszaesett, pedig hazánk adottságai kiválóak az ökológiai gazdálkodáshoz. A miniszter kiemelte, hogy versenyképességünk megőrzéséért lépést kell tartanunk az európai unióval, melynek számos országában az elmúlt évtizedekben dinamikusan fejlődött ez a gazdálkodási forma. Világosan látszik, hogy a közeljövőben a növekvő élelmiszer igény jelenti az egyik legnagyobb kihívást a világon - hívta fel a figyelmet a miniszter. A csak iparszerű mezőgazdasági módszerekkel termelt, szermaradványokkal terhelt élelmiszerekkel nem teremthető meg az élelmiszerbiztonság. Ez a gazdálkodási mód hosszú távon a talaj termőképességének romlásához, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, a foglalkoztatottság beszűküléséhez vezet. Az ökológiai gazdálkodással azonban megóvjuk a természeti erőforrásainkat, egészséges élelmiszereket állíthatunk elő és sokakat juttathatunk munkához, megélhetéshez-jelentette ki Fazekas Sándor. A világban tapasztalható növekvő élelmiszerigény miatt is nagy jövő vár a Magyarországon előállított minőségi, ezen belül ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerekre. A tárca mindent megtesz, hogy minél több termelő válassza ezt a gazdálkodási formát - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Az ÖMKI konferenciáján az ágazat képviselői közös cselekvésre, és határozott lépések megvalósítására hívták fel a politikusokat,szakembereket, tudósokat, és a gazdálkodókat a magyarországi biogazdálkodás ügyének előmozdítása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.