Közélet

Lesz-e kezes a város a hőszolgáltatásban? + FOTÓK

Lesz-e kezes a város a hőszolgáltatásban? + FOTÓK

2012. február 22., szerda
Lesz-e kezes a város a hőszolgáltatásban? + FOTÓK

Az SZKT vezetőjének menetrend-módosító indítványáról és a Szegedi Hőszolgáltató Kft. hiteléhez kért biztosíték ügyéről is tárgyalt a pénzügyi bizottság, azonban a Fidesz költségvetést módosító indítványának megvitatását péntek reggelre halasztotta.

Ahogy arról

portálunk már beszámolt

,

Tóth István Tibor

, a Szegedi Közlekedési Kft. igazgatója ismertette azt a járatracionalizálási javaslatát, mellyel áfával együtt mintegy 200 millió forintot spórolhat meg a cég.

Ménesi: figyeljük a BKV-t

Görög Tibor

, a bizottság Fidesz-KDNP által delegált külsős tagja a szerda délelőtti ülésn elmondta, ő már decemberben jelezte ezt a problémát kiemelve, hogy könnyen BKV-ügy lehet a szegedi tömegközlekedésből. Hozzátette, még nem látja a végleges megoldást. Erre

Ménesi Imre

(MSZP) nevetve úgy reagált, hogy „majd figyeljük a BKV-t”. Görög azt javasolta, hogy márciusig le kellene tenni egy hosszú távú javaslatot a tömegközlekedés költséghatékony működéséről. A trolibuszbeszerzés körüli

újabb NFÜ-vizsgálat

is szóba került. Ménesi szerint az NFÜ felé belső információk szivárogtak ki, majd hozzátette, hogy az SZKT-nak nem érdeke a trolibuszjárat beindítása. Tóth az utóbbi állítást cáfolta, de kiemelte, hogy 150 millió pluszköltséget jelent majd a cég életében az új járművek és a 10-es trolibuszvonal működtetése. A bizottság végül tudomásul vette az előterjesztést.

A hő a tét

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügye is terítékre került. Itt az a probléma, hogy a vállalatnak a Raiffeisen Banknál van közel 1 milliárdos hitele, aminek a meghosszabbításához a bank garanciát, kézkezességet kért. A lehetőségek számbavételénél Szentgyörgyi Pál (MSZP) elmondta, hogy ha nem ad a város biztosítékot a pénzintézetnek, és a bank ezért úgy dönt, hogy lejárt hitelként kezeli az 1 milliárd forintot, akkor automatikusan „ráteszi a kezét” a cég számlájára, melynek onnantól kezdve az összes bevétele a bankhoz vándorol. Ez lényegében a cég csődjéhez vezethet. Ha viszont kezességet vállal az önkormányzat, akkor egy esetleges elmaradt hiteltörlesztési kötelezettségnél a város számlájáról veszi le a bank a pénzt. Az ügynek még az is egy sarkalatos pontja, hogy törvényi előírás szerint a városnak kötelessége hőt szolgáltatnia. A vitában Görög Tibor azt javasolta, hogy a mintegy 600 millió forintnyi kintlévőséget, lakossági tartozást kellene hatékonyabban behajtani, a cégnek keményebben kellene fellépnie az ügyben. Básthy Gábor, a hőszolgáltató kft. magántulajdonos által delegált ügyvezető igazgatója elmondta, jogszabályok írják elő, milyen sorrendben érvényesítheti a követelését a fogyasztóval szemben a vállalat. A hőszolgáltatóban a város 51 százalékban tulajdonos, míg a cég 49 százalékban az ALFA-NOVA Kft. tulajdona, utóbbi vállalkozás több nagyvárosban is foglalkozik távhőszolgáltatással. Szentgyörgyi szerint ez a cég jelentős tartozást halmozott fel, ezért kér a bank kezességet a hitel meghosszabbításához. Ha az önkormányzat 100 százalékos tulajdonos lenne a cégben, nem itt ülnének ezzel a kérdéssel – állapították meg egyetértésben a bizottsági tagok. A pénzügyi bizottság végül ügy határozott, hogy ebben az ügyben is péntek reggel foglal majd állást, s határozza meg, hogy melyik álláspontot támogatja a hőszolgáltató hitelével kapcsolatban. Haág Zalán (Fidesz-KDNP) egyéni, költségvetés-módosító indítványát szintén a péntek reggeli ülésen tárgyalja meg a testület, mert szeretné meghallgatni az előterjesztőt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.