Kulturális programsorozat szerb és magyar együttműködésben

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy éven át tartó kulturális programsorozat indul Szegeden és a vajdasági Nagybecskereken magyar és szerb katolikus szervezetek együttműködésével uniós támogatásból.

A szegedi KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a szerbiai Háló- Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület több mint 58 ezer eurós (mintegy 18 millió forintos) európai uniós támogatásból indítja el az Eunity című sorozatot.

Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa a programról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szervezők családi rendezvényekre, nyári táborokba, hangversenyekre, előadásokra és számos találkozóra várják az érdeklődőket.

Hangsúlyozta: nagyon sok történelmi, egyházi szál fűzi össze a térség lakóit, ezért is fontos, hogy időről időre határon átnyúló programokra pályázzanak. A jelenlegi együttműködést a közösségépítés, a fiatalokkal való törődés és a hagyományápolás hármasa határozza meg.

A két szervezet a határon átnyúló programokra 58 ezer 600 eurós uniós támogatást nyert. Az összeg 62 százalékát a magyar, 38 százalékát a vajdasági partner használhatja fel. A programok fontos elemei a keresztény családmodellről szóló előadások, különböző családi rendezvények, amelyeken keresztül a család fontosságát szeretnék hangsúlyozni. A programok egy része Szegeden, másik része a vajdasági Nagybecskereken és környékén zajlanak majd.

Március 10-én például az árvízi emléknap alkalmából kézműves foglalkozásokon, ügyességi játékokon vehetnek részt az érdeklődők, de lovagolhatnak is a szegedi Dóm térre érkezők. A nyáron lesz közösségépítő tábor és énekkari találkozó is. A Család mint érték címmel négy előadásból álló programsorozatot is szerveznek. Augusztus végén keresztény sátor várja a SZIN fesztivál látogatóit, november 17-én pedig a népi kismesterségek fortélyait lehet kipróbálni a szegedi Katolikus Házban.

Előző sztori

Megkezdődik a tavalyi agrárkárok kifizetése

Következő sztori

Kosárlabda: a négy közé jutás a tét Vásárhelyen