Kultúra

Kulturális programsorozat szerb és magyar együttműködésben

Kulturális programsorozat szerb és magyar együttműködésben

2012. február 16., csütörtök
Kulturális programsorozat szerb és magyar együttműködésben

Egy éven át tartó kulturális programsorozat indul Szegeden és a vajdasági Nagybecskereken magyar és szerb katolikus szervezetek együttműködésével uniós támogatásból.

A szegedi KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a szerbiai Háló- Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület több mint 58 ezer eurós (mintegy 18 millió forintos) európai uniós támogatásból indítja el az Eunity című sorozatot.

Kondé Lajos

, a szegedi Dóm plébánosa a programról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szervezők családi rendezvényekre, nyári táborokba, hangversenyekre, előadásokra és számos találkozóra várják az érdeklődőket. Hangsúlyozta: nagyon sok történelmi, egyházi szál fűzi össze a térség lakóit, ezért is fontos, hogy időről időre határon átnyúló programokra pályázzanak. A jelenlegi együttműködést a közösségépítés, a fiatalokkal való törődés és a hagyományápolás hármasa határozza meg. A két szervezet a határon átnyúló programokra 58 ezer 600 eurós uniós támogatást nyert. Az összeg 62 százalékát a magyar, 38 százalékát a vajdasági partner használhatja fel. A programok fontos elemei a keresztény családmodellről szóló előadások, különböző családi rendezvények, amelyeken keresztül a család fontosságát szeretnék hangsúlyozni. A programok egy része Szegeden, másik része a vajdasági Nagybecskereken és környékén zajlanak majd. Március 10-én például az árvízi emléknap alkalmából kézműves foglalkozásokon, ügyességi játékokon vehetnek részt az érdeklődők, de lovagolhatnak is a szegedi Dóm térre érkezők. A nyáron lesz közösségépítő tábor és énekkari találkozó is. A Család mint érték címmel négy előadásból álló programsorozatot is szerveznek. Augusztus végén keresztény sátor várja a SZIN fesztivál látogatóit, november 17-én pedig a népi kismesterségek fortélyait lehet kipróbálni a szegedi Katolikus Házban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.