Ezernél több állást szüntettek meg a honvédségnél

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen 1204 beosztást szüntettek meg a Magyar Honvédségnél – a vezető szerveknél és a háttérintézményeknél – tavaly novembertől; csökkent a bürokrácia és a vezetői szintek száma – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

A miniszter a tárcánál tavaly végrehajtott elbocsátásokról és szervezeti átalakításokról a bizottsági meghallgatáson azt mondta: az intézkedések fokozták a hatékonyságot, javították a katonai szervezetek létszámarányt és egységesítették a széttagolt háttérintézményi struktúrát. A honvédség mintegy hatmilliárd forintot takarított meg ezen lépésekkel – fűzte hozzá.

A 2010-es adatokkal összehasonlítva a jelenlegi létszámról elmondható, hogy ötből kettő altábornagy, tizenötből öt vezérőrnagy, harminckettőből huszonhat dandártábornok, háromszáznegyvenegyből kettőszázhuszonhét ezredes és ezerkettőszázhetvenötből ezerhuszonöt alezredes maradt a honvédségnél.

Az ésszerűsítés alatt megszüntettek öt – a HM háttérintézményei közé tartozó – költségvetési szervet, a NATO parancsnokságok struktúrájához igazodva csoportfőnökségeket alakítottak ki és jelentősen csökkent a vezetői beosztások száma is.

A létszámot érintő változásokkal kapcsoltban elmondta azt is: sikerült beolvasztani a Radó György Honvéd Egészségügyi Központot a Honvédkórházba, így kétszázhatvanhat fővel kevesebbet alkalmaznak. A katonai ügyészség az idei év elejétől nem tartozik a honvédséghez, és a két katonai nemzetbiztonsági szolgálatból egyet hoztak létre, ami tovább csökkentette a létszámot.

Juhász Ferenc, a bizottság MSZP-s tagja, egykori honvédelmi miniszter azt kifogásolta, hogy az átszervezésekkel szerinte csökkentek az ország katonai képességei.

Hende Csaba válaszában hangsúlyozta: nem csökkentek a képességek, a honvédség erősebb lett, pusztán a létszámot racionalizálták, és az átszervezések kapcsán nem érte panasz vagy kritika a tárcát.

Előző sztori

5000 köbméter havat szállítottak el hétfő éjjel

Következő sztori

Marad a Puskás-stadion, mellette épül az új