Egzotikus tájak a Móra-múzeumban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A polinéz szigetvilágba egzotikus tájaira kalauzol el bennünket a „z402” művésznéven alkotó Lengyel Zoltán, akinek az fotóiból a Móra Ferenc Múzeumban nyílt kiállítás. A Szegedi Francia Kulturális Egyesület közreműködésével létrejött tárlat anyagát hazánk más városaiban is bemutatják.

A kultúrpalota emeleti folyosógalériája ezúttal Francia Polinéziát mutatja be, a csendes-óceáni egzotikus szigetvilág lakóit, tájait. A Szegedi Francia Kulturális Egyesület nem csak nyelvórákat tart, hanem a frankofón kultúra terjesztését is fontos feladatának tartja, ezért örömmel segítettek a fotográfusnak a kiállítás megszervezésében. Huszár Linda, a szegedi Alliance Francaise kulturális felelőse portálunknak elmondta, ez a tárlat úgymond bújtatott reklám is a francia nyelvnek és kultúrának. „Részben ilyen önérdekből is szervezzük ezeket programokat, mert ezzel be tudjuk csábítani az embereket hozzánk” – tette hozzá.

Lengyel Zoltán hétéves koráig élt Párizsban, s mai napig a francia nyelv és kultúra szerelmese. Fotóin nem csupán a gyönyörű tájak elevenednek meg, hanem a helybélieket is lencsevégre kapta. A fotográfus Gerlóczy Márton író társaságában járta be Francia Polinéziát, és bizony gondot okozott neki a kiállításra szánt képek összeválogatása. „Olyan gyönyörű a táj, hogy az ember folyamatosan fotóz, és ámul. Ezért volt nehéz a válogatás. Arra törekedtem, hogy visszaadjam a hangulatát, s a lehető legtöbbet mutassak be Francia Polinéziából” – fogalmazott.

Hozzátette, az európai embernek, aki nem ismeri ezeket a tájakat, mindez elképesztően egzotikus, és nem is tudja elképzelni milyen lehet itt élni, felnőni. „Állóképeket szeretek készíteni, jobban vissza tudom adni a látottakat és érzékeltetni a teret, ezért itt is zömében állóképeket láthatnak az érdeklődők” – mondta Lengyel Zoltán.

Az utazás alatt készült fotókat február 22-éig lehet megtekinteni a Móra Ferenc Múzeumban.

no images were found

Előző sztori

Jogerősen hét év börtönre ítélte a Kúria Tasnádi Pétert

Következő sztori

Megkezdődött a parlamenti ülésszak – a SZEGEDma is a Házban (FRISSÜL) + FOTÓK