Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Kultúra

Da Vinci tárlata egyenes adásban Szegeden + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A február 16-i világpremierrel egy időben láthatja a közönség a londoni National Gallery nagysikerű Leonardo da Vinci-kiállítását bemutató, élőben rögzített tárlatvezetést a Belvárosi moziban.

A világon egyedülálló kezdeményezésnek lehetnek tanúi, akik február 16-án este 8 órakor beülnek a szegedi Belvárosi mozi impozáns, 539 néző befogadására alkalmas Zsigmond Vilmos termébe.

A program neve: Leonardo Live – és ez az első kísérlet arra, hogy egy művészeti kiállítást emberek millióihoz vihessenek el a kiválasztott mozikba, műhold segítségével, HD minőségben. A Leonardo Live a londoni National Gallery novemberben nyílt kiállítására nyit ablakot azok számára is, akik nem tudnak a helyszínre utazni. Egyébként ezt nem is ajánlhatjuk, mivel a kiállításra, amely a „ Leonardo da Vinci, a milánói udvar festője” címet viseli, minden jegy régen elfogyott. A festmények sérülékenysége miatt a kiállítást nem szállítják további helyszínekre – a lehetőség ennek fényében még különlegesebbé válik.

Séta a hölggyel és a hermelinnel

A világpremiernek számító február 16-i attrakció Magyarország mellett mintegy 19 országban lesz látható, köztük az Egyesült Államokban, Dél-Amerika több országában, Ausztráliában, Kanadában, Csehországban, Franciaországban, Német- és Olaszországban, Japánban, Máltán, Svédországban, Hollandiában, Lengyelországban és Új-Zélandon. Európa mintegy 100 mozija van felszerelve olyan műhold-vevő berendezéssel, amellyel közvetíteni tudják a Leonardo Live-ot egy Eutelsat szerződésnek köszönhetően – többek között a szegedi Belvárosi mozi.

A londoni megnyitó eseményt láthatjuk majd 16-án, kiváló minőségben: közelről, hatalmas vásznon, tárlatvezetésssel szemlélhetjük meg a világ legszebb festményeit. A sétát a kiállítás fontos pontjain elemzések szakítják meg, a kiemelt, az életműben legfontosabb darabokról további különlegességeket hallhatunk. Nézőink magyar felirattal követhetik a kommentárokat. A „Leonardo da Vinci, a milánói udvar festője” című kiállítás közel hozza hozzánk a ritkán látható, felbecsülhetetlen értékű alkotásokat, amelyeket a világ több részéből kaptak kölcsön, köztük olyan ritkaságokat, amelyek még soha nem utaztak korábban. Ezen a kiállításon gyűjtötték össze a legtöbb fennmaradt da Vinci festményt és rajzot, beleértve a nemrégiben felfedezett Salvator Mundit is, amely még soha nem szerepelt nyilvánosság előtt.

Köztudott, hogy Leonardonak alig tizenöt festménye maradt fenn, amelyekről biztosan tudni lehet, hogy ő maga festette, illetve fejezte be. A National Gallery ezeknek a festményeknek a zömét, valamint ötven rajzot gyűjtött össze, amelyeket így együtt még soha sehol sem lehetett látni. A saját gyűjteménybe tartozó műveken kívül, a Louvre-ból, az Ermitázsból, Lengyelországból és a Vatikánból kölcsönzött festmények szinte teljes képet adnak Leonardo festészetéről.

Leonardo Lodovico Sforza milánói herceg szolgálatában állt 1480-as és 1490-es évek vége között. Ez idő alatt festette a Sziklás Madonna c. festményét, amelyből két példány is készült, egy a hercegnek, majd egy a francia király számára.

“A század legjelentősebb kiállítása”

A nagyközönség most először láthatja együtt a Sziklás Madonna mindkét változatát: az 1483 és 1486 között festett képet, amelyet a párizsi Louvre őriz és a későbbi, 1491-1508 között készített másik verziót, amely 1880 óta gazdagítja a londoni galéria gyűjteményét. A kiállításon helyet kapott a világ egyik legértékesebb festményeként számon tartott Hölgy Hermelinnel című kép is. Látható továbbá Az utolsó vacsora eredeti méretű, Leonardo kortársa által készített korabeli másolata, amelyen a festmény olyan részletei is feltárulnak, amelyeket az eredeti alkotás húszéves restaurálása során már nem tudtak helyreállítani.

A 100 perces élőHD közvetítés házigazdái az ismert művészettörténész, Tim Marlow és Mariella Frostrup televíziós műsorvezető lesznek. A filmet a több díjjal kitüntetett Phil Grabsky készíti. A londoni kritikusok áradoznak a kiállításról. A Guardian szerint „káprázatos, rejtélyes és nyugtalanító… hogy létrejöhetett, maga a csoda.” A Telegraph kiemeli: „lélegzetelállító és nagyszerű… a század legjelentősebb kiállítása”.

Nagy Britanniában tömegek sorakoznak napkeltétől napnyugtáig, hogy megszerezzék a néhány visszaadott jegyet, amelyeket egyébként pillanatok alatt elkapkodtak, és másodkézből 20-25-szörös áron lehet csak hozzájutni. A New York Times azt mondja, az esemény határtalanul népszerű, „a közönség számára elragadó, minden reménységet felülmúló” látványosság.

Jegyek kaphatók a Belvárosi mozi pénztárában és a Ticketportal hálózatában, a felnőtt 2400 Ft, a diák- és nyugdíjas belépő 1200. A kedvezmény csak a pénztárban, személyesen igényelhető!

Kultúra

Musicalköntösbe bújtatott opera lesz a Szabadtéri idei első bemutatója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Opera, de mégsem ahogy azt megszokhattuk. Az Agrippina operajáték különlegességéről Pányik Tamás rendezővel beszélgettünk.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem épül meg az új könyvtár Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Milliárdokat bukott az önkormányzat.

Tovább olvasom

Kultúra

Nagyüzem Újszegeden: már próbálják a Szabadtéri első bemutatóját – KÉPGALÉRIA!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Június 15-én a színházban kezdték próbálni, majd hétfőtől már az Újszegedi Színpadon próbálják a Szegedi Szabadtéri Játékok idei első bemutatóját, az Agrippinát. Fényképezőgéppel lestünk be a szerdai próbára.

Tovább olvasom

Aktuál