Gazdaság

Csökkenő árkiegészítés és drága üzemanyag a Volánoknál

Csökkenő árkiegészítés és drága üzemanyag a Volánoknál

2012. február 21., kedd
Csökkenő árkiegészítés és drága üzemanyag a Volánoknál

Csökkenő árkiegészítéssel és emelkedő üzemanyagárakkal tervezi a 24 Volán társaság az idei évet, ráadásul a helyközi közlekedés ez évi állami támogatását csak 2013-ban térítik meg - olvasható a Magyar Hírlap keddi számában.

A lap azt írja, hogy a Volánoknak két költségtényezővel kell számolniuk az idén. A helyközi menetrendszerinti közlekedésben a szociális alapon értékesített menetjegyek állami fogyasztóiár-kiegészítésének csökkenése mellett a társaságok a gázolaj átlagárának éves szinten 20 százalékos emelkedésével számolnak. A bevételekkel nem fedezett kiadásokat a helyi közlekedésben az önkormányzatokkal, a helyköziben pedig az állammal kötött közszolgáltatói szerződés alapján térítik meg. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) kapott tájékoztatás alapján a Magyar Hírlap azt írja, hogy az állammal a pénzügyi elszámolás csak 2013-ban történik meg. A helyközi közlekedést szolgáló vállalatok - a Volánok, a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút - az idén 93 milliárd forint állami fogyasztóiár-kiegészítést kapnak, 16 milliárd forinttal kevesebbet a 2011. évinél. A csökkentésből a Volánokra tízmilliárd forint jut. Az áfakulcs emelése miatt is csökken a táraságoknál maradó nettó összeg - jegyzi meg a lap. A Volánok a gázolaj után 17 forintot igényelhetnek vissza, de ezt csak utólag, a felhasználástól számított 2-5 hónap után kapják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.