Csökkenő árkiegészítés és drága üzemanyag a Volánoknál

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csökkenő árkiegészítéssel és emelkedő üzemanyagárakkal tervezi a 24 Volán társaság az idei évet, ráadásul a helyközi közlekedés ez évi állami támogatását csak 2013-ban térítik meg – olvasható a Magyar Hírlap keddi számában.

A lap azt írja, hogy a Volánoknak két költségtényezővel kell számolniuk az idén. A helyközi menetrendszerinti közlekedésben a szociális alapon értékesített menetjegyek állami fogyasztóiár-kiegészítésének csökkenése mellett a társaságok a gázolaj átlagárának éves szinten 20 százalékos emelkedésével számolnak.

A bevételekkel nem fedezett kiadásokat a helyi közlekedésben az önkormányzatokkal, a helyköziben pedig az állammal kötött közszolgáltatói szerződés alapján térítik meg. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) kapott tájékoztatás alapján a Magyar Hírlap azt írja, hogy az állammal a pénzügyi elszámolás csak 2013-ban történik meg.

A helyközi közlekedést szolgáló vállalatok – a Volánok, a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút – az idén 93 milliárd forint állami fogyasztóiár-kiegészítést kapnak, 16 milliárd forinttal kevesebbet a 2011. évinél. A csökkentésből a Volánokra tízmilliárd forint jut. Az áfakulcs emelése miatt is csökken a táraságoknál maradó nettó összeg – jegyzi meg a lap.

A Volánok a gázolaj után 17 forintot igényelhetnek vissza, de ezt csak utólag, a felhasználástól számított 2-5 hónap után kapják meg.

Előző sztori

Farsangi zenékkel vár Dr. Rock

Következő sztori

Folytatódik a hulladékrazzia