Gazdaság

Az EU-biztos szerint nem kell aggódni a gázért a hidegben

Az EU-biztos szerint nem kell aggódni a gázért a hidegben

2012. február 12., vasárnap
Az EU-biztos szerint nem kell aggódni a gázért a hidegben

Az EU energiaügyi biztosa szerint nincs ok aggodalomra a gázellátás miatt a mostani hideg időben sem.

"Nincs veszély: több a tárolt tartalék, mint korábban, több a lehetőség a vezetékek összekapcsolására, és Kijev és Moszkva sem dolgozik egymás ellen, hanem mindenki megteszi a magáét" - mondta az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja,

Günther Oettinger

vasárnap a Reuters hírügynökségnek. Arra célzott, hogy Oroszország fedezi az EU földgázszükségletének a negyedét, az orosz földgáz mintegy 60 százaléka Ukrajnán át érkezik, és a múltban - legutóbb 2009 elején - elő-előfordult, hogy orosz-ukrán nézeteltérések miatt Európa gázellátása átmenetileg kárt szenvedett. Ettől függetlenül az orosz exportőr Gazprom az elmúlt hetekben kissé csökkentette szállításait a hazai szükségletre hivatkozva, ez azonban a korábbi nagyobb és tartalékba került szállítások miatt nem okozott fennakadást. Így például Olaszország szombaton és vasárnap a megrendeltnél 13 százalékkal kevesebb orosz földgázt kapott. A Gazprom egész évre is jelezte, hogy lefarag az európai exportja növelésére szóló terveiből. Ennek dacára is éves szinten "több mint elegendők" a szállításai, írta a Reuters piaci elemzőket idézve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.