Közélet

"Arathatnak" a nádaratók + FOTÓK

"Arathatnak" a nádaratók + FOTÓK

2012. február 7., kedd
"Arathatnak" a nádaratók + FOTÓK

Talán a nádvágók az egyedüliek, aki örülnek ennek a tartósan rendkívül hideg időnek. Munkájukat ugyanis kizárólag fagypont alatti hőmérsékleten tudják elvégezni.

A jég beálltával a nádvágás ideje is beköszönt. Hagyományosan december közepétől márciusig végzik az aratást, persze ez attól is függ, meddig tartózkodik nulla fok alatt a hőmérő higanyszála. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvező volt ehhez a munkához, és bár a nádvágót is marja a hideg, a jégen beljebb merészkedhet, hogy megtisztítsa a partot. Bár a modern technika itt is sokat segít, az évszázadok alatt a nádvágás lényegesen nem változott meg. A gépek alkalmazása mellett még mindig elhagyhatatlan az ember, és a gyalászka (kasza alakú kéziszerszám), mellyel a jég fogságába zárt növényt aprítják. Napjainkban számos felhasználási módja van a nádnak. Építkezéshez nádszövetként, fedőnádként, valamint szigetelésre kiválóan alkalmas nádlemezt készítenek - környezetkímélő építőanyag, így főleg a nyugati országokban népszerű. Díszítőelemként is számtalan eszköz készül belőle, paravánok, gyékények alkotóeleme lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.