Közélet

A Jobbik elismeri a hibát a párt gazdálkodásában

A Jobbik elismeri a hibát a párt gazdálkodásában

2012. február 29., szerda
A Jobbik elismeri a hibát a párt gazdálkodásában

A Jobbik elismeri, hogy hibáztak a párt 2009. és 2010. évi gazdálkodásának elszámolásakor, mint ahogyan azt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése is megállapította. Az ellenzéki párt gazdasági igazgatójának szerdai közleménye "banális tévedésnek" nevezte a hibákat, amelyek szerinte nagyrészt a párt működéséből adódtak.

Az ÁSZ szerdán hozta nyilvánosságra, hogy kezdeményezte a Jobbik 2012. évi költségvetési támogatásának - egy a párttörvény tiltása ellenére elfogadott 106 ezer forintos névtelen adomány összegével történő - csökkentését, és számos hibát tárt fel a parlamentbe 2010-ben bekerült ellenzéki párt 2009. és 2010. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzése során. A Jobbik a 2009. és a 2010. évi gazdálkodásáról szóló beszámolókat a párttörvényben előírt határidőn belül a Hivatalos Értesítőben közzétette, de a 2010. évi beszámolót a párttörvény előírása ellenére a honlapján nem hozta nyilvánosságra. A beszámolók összeállításánál megsértették a számviteli törvényben szabályozott teljesség, valódiság, következetesség és lényegesség számviteli alapelveket, a beszámolók egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról - állapította meg az ÁSZ.

Schön Péter

közleményében úgy reagált: a Jobbik alapszabálya szerint a szervezeti tagok a helyi és alapszervezetekben működve maguk irányítják a szervezet életét, állapítják meg a tagdíjat és minden működésre vonatkozó szabályt, azonban "a ma hatályos jogszabályok és a pénzügyi elszámolási rendszerek nem képesek ezen demokratikus berendezkedést teljes körűen leképezni". Éppen ezért ez a működési forma "magában hordozza a hibázás lehetőségét is" - teszi hozzá az ellenzéki politikus. Schön Péter emlékeztet rá, hogy a helyi és alapszervezetek jelentős részének az elmúlt években a tagok által összeadott tagdíj és adomány volt az egyetlen forrása. Ezek elköltéséről azonban "sajnos nem minden esetben küldtek megfelelő dokumentációt a központ részére, így az ezért a könyvelésben sem szerepelhetett pontosan." Az ÁSZ-ellenőrzés által feltárt 106 ezer forintos névtelen adomány nem titkos eredetű pénzből származik, hanem "részben abból a banális tévedésből, hogy a befizető tag nem a saját, hanem alapszervezete nevét írta rá a postai csekkre befizetőként, részben pedig abból, hogy a befizető neve olvashatatlan volt" - írja a gazdasági igazgató. Hozzátette: a további hibák egy része összefügg azzal, hogy a párttörvény és a számviteli törvény között évek óta ellentmondás van, amely mind a nyilvántartási, mind a beszámolási rendszerre kiterjed. A párttörvény szerinti beszámolómintához a jogalkotók magyarázatot, útmutatót nem készítettek, a beszámolóminta a számviteli törvény rendelkezéseivel nem harmonizál, nem felel meg sem a mérleg, sem az eredménykimutatás követelményeinek, ezt a problémát az ÁSZ is többször jelezte. A Jobbik emellett az ÁSZ-hoz csatlakozva szintén kezdeményezi a közigazgatási és igazságügyi miniszternél, hogy a párttörvény és a számviteli törvény között évek óta fennálló ellentmondásokat oldják fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.