Egyetem

Újabb kisbolygó száguld el a Föld mellett kedden

Újabb kisbolygó száguld el a Föld mellett kedden

2012. január 31., kedd
Újabb kisbolygó száguld el a Föld mellett kedden

Újabb kisbolygó, a 433 Eros száguld el kedden a Föld mellett, előzőleg pénteken, január 27-én a 2012 BX34 katalógusjelű aszteroida robogott el 59 ezer kilométerre bolygónktól.

"A 433 Eros 26,7 millió kilométerre halad el bolygónk mellett, vagyis az elmúlt 37 év során a legközelebb +merészkedik+ a Földhöz. Legutóbb 1975-ben volt ekkora közelségben, legközelebb pedig 2056-ban lesz ilyen kis távolságra" - olvasható a Universe Today

csillagászati hírportálon

. A 34 kilométer átmérőjű aszteroida viszonylag fényes, így akár amatőr teleszkópokkal is jól megfigyelhető lesz február 10-ig, amint az Oroszlán (Leo), Szextáns, majd a Hydra (Északi Vízikígyó) csillagképeken halad át az éjszakai égbolton. A 433 Eros S-típusú aszteroida, amely elsősorban magnézium- és vas-szilikátból áll, ebbe a kategóriájába tartozik a kisbolygók 17 százaléka. Az Erost 1898. augusztus 13-án fedezte fel Carl Gustav Witt berlini és Auguste Charlois nizzai asztronómus. Az 1036 Ganymed után ez a második legnagyobb Föld-súroló kisbolygó. 2000 februárjában a NASA NEAR Shoemaker űrszondája az Eros körüli pályára állt, majd egy évvel később, 2001. február 12-én le is szállt a felszínére. Az egy évi keringés során az űrszonda több mint 160 ezer felvételt készített az aszteroidáról, és százezernél több krátert azonosított. A kisbolygón a felszíni gravitációs gyorsulás erősen változó, mivel az Eros alakja hosszan elnyúló, krumpli alakú. A nappali hőmérséklet elérheti a 100 Celsius-fokot, éjszaka pedig -150 Celsius-fok alá eshet. A kisbolygó 5,27 óra alatt fordul meg a forgástengelye körül. Az Eroshoz hasonlatos égi objektumok tanulmányozása betekintést nyújt a Naprendszer korai időszakába, valamint segít megismerni az aszteroidák vegyi összetételét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.