Tavaly novemberben többet kerestek a sertéstartók

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az agrártermékek termelőiár-szintje novemberben 11,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a növényi termékekért 8,7, az élő állatokért és állati termékekért 17,3 százalékkal kaptak többet a termelők – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A vágósertések áremelkedése az októberi 16,5 százalékról 25,7 százalékra gyorsult tavaly novemberben, míg egy évvel korábban 6,3 százalékkal haladta meg 2009. novemberi árszintet.

2011. január-november között a mezőgazdasági termékek árszínvonala 20,2 százalékkal nőtt a 2010. azonos időszakához képest. A növényi termékeknél 23,3, az élő állatok és állati termékek esetében 14,7 százalékos volt az áremelkedés.

Tavaly az árnövekedés mértéke lassult, ami elsősorban a növényi termékek árának mérséklődő emelkedésével magyarázható.

A gabonafélék árában a 2010. novemberi 51,6 százalék növekedés után tavaly újabb, 12,9 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A múlt év első tizenegy hónapjában a gabonafélék ára 33,1 százalékkal meghaladta a 2010. január-novemberit, a zöldségféléké viszont 11,9 százalékkal csökkent.

A burgonya termelői ára tavaly novemberben – az előző évi jelentős, 59,7 százalékos emelkedés után – 55,9 százalékkal csökkent, azaz a két évvel azelőtti szint alá esett vissza. A zöldségek termelői ára kisebb mértékben, 10,9 százalékkal esett vissza egy év alatt.

A gyümölcsök ára novemberben 7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szint fölé. Ebben az időszakban az alma és a szőlő értékesítése jelentős: az alma ára 15,8 százalékkal nőtt, a borszőlőnél viszont 10 százalékos éves mérséklődést mutatott.

A vágóállatok termelői ára novemberben 20,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél, a megfigyelt állatfajok mindegyikénél két számjegyű volt a növekedés. A vágósertés felvásárlási ára január óta folyamatosan emelkedett, az utóbbi két hónapban gyorsuló mértékben. Augusztusban a vágósertés ára kilogrammonként 330, novemberben már 378 forint volt.

Az állati termékek ára 11 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a tej ára 15, a tojás ára 2,6 százalékkal haladta meg az előző év novemberit.

A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal magasabb volt az előző évinél (a 2010-es gyenge termés eredményeként a piacon kis mennyiség volt, magas áron); azonban a 2011. évi jó termés miatt az árak jelentősen visszaestek, ezért a tavalyi első tizenegy hónapban az átalagár 9,8 százalékkal alacsonyabb volt mint egy évvel korábban. A gyümölcsökért 17,6 százalékkal magasabb árat kaptak a termelők a megelőző év január-novemberihez képest.

A vágóállatok termelői ára 14,4, az állati termékeké 15,4 százalékkal emelkedett tavaly január-novemberben az előző év első tizenegy hónapjával összevetve.

Előző sztori

Az egyetemi Füvészkertről a Telin TV-ben

Következő sztori

Rossz hangulatban a választók az Ipsos szerint