Gazdaság

Tavaly novemberben többet kerestek a sertéstartók

Tavaly novemberben többet kerestek a sertéstartók

2012. január 12., csütörtök
Tavaly novemberben többet kerestek a sertéstartók

Az agrártermékek termelőiár-szintje novemberben 11,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a növényi termékekért 8,7, az élő állatokért és állati termékekért 17,3 százalékkal kaptak többet a termelők - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A vágósertések áremelkedése az októberi 16,5 százalékról 25,7 százalékra gyorsult tavaly novemberben, míg egy évvel korábban 6,3 százalékkal haladta meg 2009. novemberi árszintet. 2011. január-november között a mezőgazdasági termékek árszínvonala 20,2 százalékkal nőtt a 2010. azonos időszakához képest. A növényi termékeknél 23,3, az élő állatok és állati termékek esetében 14,7 százalékos volt az áremelkedés. Tavaly az árnövekedés mértéke lassult, ami elsősorban a növényi termékek árának mérséklődő emelkedésével magyarázható. A gabonafélék árában a 2010. novemberi 51,6 százalék növekedés után tavaly újabb, 12,9 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A múlt év első tizenegy hónapjában a gabonafélék ára 33,1 százalékkal meghaladta a 2010. január-novemberit, a zöldségféléké viszont 11,9 százalékkal csökkent. A burgonya termelői ára tavaly novemberben - az előző évi jelentős, 59,7 százalékos emelkedés után - 55,9 százalékkal csökkent, azaz a két évvel azelőtti szint alá esett vissza. A zöldségek termelői ára kisebb mértékben, 10,9 százalékkal esett vissza egy év alatt. A gyümölcsök ára novemberben 7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szint fölé. Ebben az időszakban az alma és a szőlő értékesítése jelentős: az alma ára 15,8 százalékkal nőtt, a borszőlőnél viszont 10 százalékos éves mérséklődést mutatott. A vágóállatok termelői ára novemberben 20,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél, a megfigyelt állatfajok mindegyikénél két számjegyű volt a növekedés. A vágósertés felvásárlási ára január óta folyamatosan emelkedett, az utóbbi két hónapban gyorsuló mértékben. Augusztusban a vágósertés ára kilogrammonként 330, novemberben már 378 forint volt. Az állati termékek ára 11 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a tej ára 15, a tojás ára 2,6 százalékkal haladta meg az előző év novemberit. A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal magasabb volt az előző évinél (a 2010-es gyenge termés eredményeként a piacon kis mennyiség volt, magas áron); azonban a 2011. évi jó termés miatt az árak jelentősen visszaestek, ezért a tavalyi első tizenegy hónapban az átalagár 9,8 százalékkal alacsonyabb volt mint egy évvel korábban. A gyümölcsökért 17,6 százalékkal magasabb árat kaptak a termelők a megelőző év január-novemberihez képest. A vágóállatok termelői ára 14,4, az állati termékeké 15,4 százalékkal emelkedett tavaly január-novemberben az előző év első tizenegy hónapjával összevetve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.