Közélet

Társadalmi egyeztetést tart a médiahatóság

Társadalmi egyeztetést tart a médiahatóság

2012. január 26., csütörtök
Társadalmi egyeztetést tart a médiahatóság

Két mozgóképszakmai rendelettervezetet bocsátott társadalmi egyeztetésre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A folyamat részeként meghallgatást is tartottak a filmpiac szereplőit képviselő társadalmi szervezetek részvételével.

Az NMHH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben felidézte, hogy január 19-én bocsátották társadalmi egyeztetésre a filmek korhatár-besorolásával kapcsolatos szabályokról és az állami támogatás igénybevételének alapjául szolgáló filmgyártási költségek megállapításáról szóló rendelet, valamint a mozgóképszakmai hatóság által vezetett nyilvántartások részletes szabályairól és az igazolások - például koprodukciós igazolások - kiadásának rendjéről szóló rendelet tervezetét. A filmszakma képviselőinek részvételével tartott szerdai meghallgatáson

Aranyosné Börcs Janka

, az NMHH Hivatalának főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a filmtörvény módosításának idei hatályba lépésével a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalának része lett a Nemzeti Filmiroda. Mint mondta, a hatóság célja, hogy biztos jogalkalmazói hátteret és szakmai együttműködést kínáljon filmszakmai partnereinek, gyarapítva, megőrizve ezzel a mozgóképkultúra értékeit.

Taba Miklós

, a Nemzeti Filmiroda vezetője a tervezetekkel kapcsolatban tájékoztatta az iparág képviselőit a legfontosabb változásokról, ismertette a korhatár-besorolásokra és a hatóság által vezetett nyilvántartások részletes szabályaira vonatkozó javaslatokat, illetve az állami támogatás alapjául szolgáló filmgyártási költségek megállapításának módját. A filmiroda vezetője hangsúlyozta: a kiskorúak védelme továbbra is kiemelt cél, az annak érdekében történő korhatár-besorolás szabályai alapvetően nem módosultak, a szabályozás, valamint a jogalkalmazás célja, hogy a nemzetközi példákat is figyelembe vevő, életszerű gyakorlatot alakítson ki. Megemlítette, hogy a mozifilmeket besoroló Korhatár Bizottság létszáma jelentősen megnőtt, ami folyamatos, rugalmasabb munkát tesz lehetővé. Az egyeztetésen a rendelettervezetek kialakításánál figyelembe vett szempontok ismertetését követően a filmszakmai szereplők is megfogalmazták véleményeiket, javaslataikat - zárul az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.