Magyarországon nem lehet rádióállomásokat betiltani

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A médiatanács nem vette el a Klubrádió frekvenciáját; Magyarország jogállam, ahol nem lehet rádióállomásokat betiltani – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvivője vasárnap az MTI-vel a Klubrádióért tartott demonstrációt követően.

Kiricsi Karola az MTI-nek reagálva arra mutatott rá, hogy a médiatanács nem tiltotta be a Klubrádiót, és annak adása ma is hallható. Jelezte, ahogy a Klubrádiónak, úgy más rádióknak sincs saját frekvenciájuk; azok állami tulajdonban vannak, és a frekvenciák elnyeréséért pályázni kell.
A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Klubrádió frekvenciahasználati jogosultsága 12 év után lejárt, ezért a médiatanács a frekvenciát a jogszabályoknak megfelelően, átlátható, világos feltételekkel megpályáztatta, majd kihirdette a nyertest.

Kiricsi Karola arra is felhívta a figyelmet, hogy a döntés ellen a Klubrádió a bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. Vasárnap délután Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél a szólás szabadságáért és a Klubrádióért demonstráltak néhány ezren. A megmozdulás felszólalói úgy vélték, jelenleg Magyarországon veszélyben van a szólás- és sajtószabadság. A Klubrádió műsorszolgáltatási jogosultsága a budapesti 95.3 MHz-es frekvenciára 2011 februárjában járt le, azóta a rádió ideiglenes műsorszórási engedéllyel működik. A Médiatanács a frekvenciát tavaly megpályáztatta; a december 20-ai döntés értelmében azt az Autórádió Kft. nyerte el. A Klubrádió a döntést jogi úton támadta meg, az eljárás folyamatban van.

Előző sztori

Jégkorong: belevágott a kupaküzdelmekbe a Volán + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Alapítványt hozott létre Körner Tamás, a BFZ leköszönő igazgatója