Közélet

Legtöbben a cseh állampolgárság miatt veszítették el a szlovákot

Legtöbben a cseh állampolgárság miatt veszítették el a szlovákot

2012. január 29., vasárnap
Legtöbben a cseh állampolgárság miatt veszítették el a szlovákot

Legtöbben eddig a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítették el eredeti szlovák állampolgárságukat - közölte Lubomíra Miklovicová, a belügyminisztérium képviselője a hét végén a pozsonyi SITA kereskedelmi hírügynökséggel.

Miklovicová elmondta: 2010. július 17., amikor életbe lépett a kettős állampolgárságot kizáró módosított szlovák állampolgársági törvény, és 2012. január 20. között összesen 206 személy - 93 férfi és 113 nő - veszítette el szlovák állampolgárságát más állampolgárság felvétele következtében. Közülük 103 személy cseh, 24 német, 23 magyar, 22 pedig osztrák állampolgárságot vett fel. A szlovák belügyminisztérium saját maga nem vizsgálódik, ki vett fel más állampolgárságot, a számokat az érintettek bejelentése alapján állították össze. "Az állampolgárnak kötelessége, hogy az új állampolgárság megszerzéséről haladéktalanul értesítse az illetékes hatóságokat. Ellenkező esetben kihágást követ el, amelyért akár 3319 eurós büntetést is kiszabhatnak rá. A törvény szerint a szlovák állampolgárság elvesztése automatikus" - szögezte le Miklovicová. A jelenleg érvényben lévő szlovák állampolgársági törvényt a Robert Fico vezette kormánykoalíció fogadta el 2010 májusában, válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre. Az Iveta Radicová vezette új kormány ugyan ígéretet tett a törvény újabb módosítására, de javaslatait a parlamentben nem tudta keresztülvinni. A Híd magyar-szlovák párt kezdeményezésére a koalíciós képviselők egy csoportja tavaly az alkotmánybíróságon támadta meg a Fico-féle törvényt, de a testület még nem foglalt állást ez ügyben. A kettős állampolgárság ügye miatt feszültség keletkezett Pozsony és Budapest között is. Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet szerint az ügy megoldásához valószínűleg politikai döntésre lesz szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.