//

Jön a hideg, készüljünk fel!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A meteorológiai előrejelzések szerint az eddigi enyhébb téli időszakot az elkövetkezendő napokban és hetekben felváltja a zord, hideg, csapadékos téli időjárás. Ennek során a várható maximális hőmérséklet lecsökkenhet nappal -5, éjszaka akár -15 fokra is.

Csongrád megyében a rendőrkapitányságok felmérték azokat a helyeket, ahol hajléktalanok élnek. Ezeket a rendőrök a Polgárőrséggel együttműködve visszatérően, naponta többször is ellenőrzik. Az egyenruhások tájékoztatást adnak azokról lehetőségekről, ahol a hajléktalanok meleg ételhez juthatnak, valamint az éjszakát és a nappalt biztonságban eltölthetik. Amennyiben olyan fedél nélkülivel találkoznak, akinek élete, testi épsége veszélyben van, értesítik a mentőszolgálatot, valamint az ellátást nyújtó szerveket. Az egyenruhások ilyenkor fokozottan ellenőrzik a tanyavilágot is, ahol elsősorban a magányosan, egyedül élő idős embereket keresik fel. A rendőrség kéri a lakosságot, hogy amennyiben olyan személyről van tudomása, akit a kihűlés veszélye fenyeget, hívják a 107-es segélyhívót.

A rendőrség egyben felhívja a figyelmet a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra. Tartósan fagypont alatti hőmérséklet következtében a közutak már nemcsak a hajnali, illetve a reggeli órákban jegesek, hanem gyakran egész nap. Ajánlott a járművek téli gumival történő ellátása. Javasoljuk továbbá, hogy szakemberrel ellenőriztessék a hűtővíz fagyáspontját, a gépjármű műszaki állapotát. Ne induljanak útnak lefagyott szélvédővel, várják meg, amíg a jég leolvad. Hosszú út előtt meleg ruházatot, illetve forró teát készítsenek elő. A csúszós, jeges utak miatt a féktávolság nagyobb a megszokottnál, ezért érdemes hosszabb követési távolságot tartani. A sebesség megválasztásánál szintén legyenek figyelemmel a megnövekedett féktávolságra. Balesetmentes közlekedést kívánunk! – olvasható a CSMRFK sajtószolgálatának közleményében.

Előző sztori

Amikor áll a bál… – farsangi vidám hetek

Következő sztori

Birkózik a felvételi keretszámokkal a szegedi egyetem + VIDEÓ