Rúzs

Hölgyválasz: Alakörző téli tippek

Hölgyválasz: Alakörző téli tippek

2012. január 20., péntek
Hölgyválasz: Alakörző téli tippek

Télen a szervezet több energiát igényel, ezért is jobb az étvágyunk. Zsíros húsok és édességek helyett azonban érdemes olyan melegítő hatású ételeket fogyasztanunk, amelyek segítenek alakunk megőrzésében.

A zsíros hús nem minden

Fagyos időben nem elég, ha meleg ruhába bújunk. Szervezetünk ilyenkor azt is igényli, hogy belülről is feltöltsük plusz energiával. Ezért a téli estéken a legtöbb embernek jólesik a fűszeres kolbász, nagy szelet fehér kenyérrel, cukros forró teával. Nem véletlenül kerülnek ehhez hasonló nehéz és tartalmas ételek asztalunkra, hiszen a benne lévő zsír fűti szervezetünket. Az ilyen étkezések hamar elhízáshoz vezethetnek, és tavasszal nem győzzük majd leadni a súlyfelesleget. Kis odafigyeléssel megtervezett napi étrenddel azonban nem csak a plusz kilókat, de még a rendszeres megfázást is elkerülhetjük.

A hideg hónapok 7 legfontosabb szabálya

1.

A húsok helyett fogyasszunk több jó minőségű gabonát: hajdinát, kölest, bulgurt és kuszkuszt, melyek képesek hosszan felmelegíteni a szervezetet, és felkelés után beindítani a szervezetünket.

2.

Sétáljunk egy nagyot a piacon, és válogassunk a szezonális növények között. Felesleges távoli országokból érkezett déligyümölcsökkel kényeztetni magunkat. Szervezetünk ilyenkor a C-vitaminnak veszi legnagyobb hasznát, mely bőven megtalálható a savanyú káposztában, almában, csipkebogyóban, aszalt gyümölcsökben.

3.

Ha gyomrunk bírja, együnk bátran fűszeres, kicsit csípős ételeket. A fokhagyma, szegfűbors, koriander, szegfűszeg, curry, hagyma nemcsak kitűnően fűtik belülről szervezetünket. Fogyasszunk bátran fahéjat – akár kávénk, cappuccinónk tetejére hintve – mely felpezsdíti vérkeringésünket vagy emésztést javító gyömbért mézes, citromos limonádénkba keverve.

4.

Nehéz vörös húsok helyett együnk szárnyast, halat, de egészséges olajakat magvakban is találunk: a dió, a napraforgó, a mogyoró, a pekándió remek immunerősítő kalcium- és cinkforrások is.

5.

Hideg üdítők és tejtermékek helyett kortyolgassunk egész nap meleg, langyos italokat, leveseket. Hevítő hatású a hibiszkusz-, a kakukkfű-, de a fűszeres ízesítésű gyümölcsteák közül is bátran válogathatunk.

6.

Fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, téli időszakban többször valamilyen meleg étel formájában. A reggelt kezdhetjük például aszalt gyümölcsökkel ízesített főtt kásával. Ebédre válasszunk párolt zöldségeket sült hússal, a vacsora esetleg tojás és sajt legyen.

7.

Az ünnepeket követő fogyókúra, méregtelenítő böjt átgondolatlanul vitaminhiányhoz, könnyen betegséghez is vezethet. Nem véletlen, hogy a szakemberek inkább a tavaszi és őszi időszakban javasolják a diétákat. Ha mégis megszeretnénk szabadulni néhány kilótól, válasszuk a rizs, burgonya vagy párolt zöldség alapú étrendet.

Receptek ízelítőül

Gesztenye sütőtökkel

A főtt vagy sült gesztenye és a sütőtök a hideg téli napok kedvenc növényei. Nemcsak a testet, de a lelket is átmelegítik. Próbáljuk ki őket akár együtt is. A recept egyszerű: a sütőtöket hámozás után vágjuk kockákra, süssük meg, majd egészben sült gesztenyeszemekkel felváltva tűzzük fogpiszkálóra. Gesztenyeszemek helyett használhatunk cukrozatlan gesztenyemasszát is, melyből golyókat formázunk, és így csemegézzük a megsült tökkockákkal vegyítve.

Reformtejbegríz

Teljes kiőrlésű tönkölydarát főzzünk meg annyi vaníliás rizstejben, hogy bőven ellepje. Ha megfőtt, ízesítjük kedvünk szerint fahéjjal, cukor nélküli szilvalekvárral, vagy apróra vágott dióval, mogyoróval és mézzel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.