Bulvár

Hetek óta hetven centiméter a Balaton átlagos vízállása

Hetek óta hetven centiméter a Balaton átlagos vízállása

2012. január 2., hétfő
Hetek óta hetven centiméter a Balaton átlagos vízállása

Egyes Balaton-szakértők határozottan állítják, másfél évtized múlva megkezdődhet a legnagyobb magyarországi tó kiszáradása. A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint a vízügyi szakemberek kitartanak amellett, hogy a természet a jövőben is megoldja majd a Balaton vízellátását, azt viszont aggasztónak tartják, hogy hetek óta hetven centiméter a tó átlagos vízállása.

A napilap cikke ismerteti, hogy a Balaton többször is fenyegetett kiszáradással, de gyakran előfordult az is, hogy a tó kilépett a medréből, és árvízzel riogatta az alacsonyabb területeken élőket. Százkilencvenöt centiméteres vízállást mértek 1879. június 6-án, 2003 szeptemberében viszont mindössze huszonhét centiméter volt az átlagos vízállás. Strandokat és a parttól akár háromszáz-négyszáz méterre eső utcákat, forgalmas utakat és vasutat is veszélyeztetne a víz, ha a szabályozási szintet száztíz centiméter fölé emelnék - mondta a napilapnak

Pécseli Péter

szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Igazgatóság vezetője, aki kollégájával,

Laki Istvánnal

, a Kis-balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetőjével együtt azt állítja, a természet a jövőben is megoldja a Balaton vízállásának gondját. Jelentősen csökkent 2011-ben a Balaton legnagyobb (nyugati) vízgyűjtőjében a csapadék. Ez a 2010. évi ezer milliméternek még az egyharmadát sem érte el. Két év alatt azonban kiegyenlítődhet a vízgyűjtő területen megszokott, évente átlagosan 600-700 milliméterre tehető, optimálisnak mondható csapadékmennyiség - véli Laki István. Azt viszont ő is aggasztónak tartja, hogy a Balaton immár hetek óta hetven centis vízállással és zárt zsilipkapukkal várja az esőt. A vízügyi szakemberek - akárcsak a múlt évtized elején - most sem azonosulnak a mesterséges vízpótlással kapcsolatos felvetésekkel - ismerteti a Magyar Nemzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.