Sport

Egy platformon a magyar sportélet szereplői – fórumot rendeztek Szegeden

Egy platformon a magyar sportélet szereplői – fórumot rendeztek Szegeden

2012. január 25., szerda
Egy platformon a magyar sportélet szereplői – fórumot rendeztek Szegeden

A Magyar Olimpiai Bizottság rövidesen ernyőszervezetté válhat, ami hozzájárulhat a párhuzamosságok megszüntetéséhez, a támogatások átláthatóbbá tételéhez - hangzott el.

A sportról szóló törvény 2004-es megváltoztatásával a korábbi köztestületi rendszer feladatai lényegében megszűntek, a különböző köztestületek azonban továbbra is működtek, működnek. Ezt szünteti meg a jogszabály 2012. január 1-jén hatályba lépett módosítása, mely véget vet a párhuzamosságoknak és a széttagoltságnak. Néhány héten belül egy ernyő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) égisze alatt egyesül - tagozatokba szerveződve - az olimpiai és a nem olimpiai élsport, a szabadidősport, a diák- és hallgatói sport, valamint a fogyatékos sport. A közös platformon lehetőség nyílik a határterületek elkülönítésére, a párhuzamos finanszírozások felszámolására, a támogatások egycsatornássá tételére - ez az új sporttörvény legnagyobb érdeme és lehetősége is

Salga Péter

szerint. A Magyar Szabadidősport-szövetség főtitkára minderről kedden a Vedres-szakközépiskolában beszélt a Városi Sporttanács Szeged és a közgyűlés ifjúsági és sportbizottsága által rendezett sportfórumon. Hozzátette: a keretek adottak, a részletek kidolgozása - például ami az egyes területek együttműködését illeti - azonban még folyamatban van. Ebből a szempontból mérföldkő lehet a MOB alapszabálya, melyet február végén fogadhatnak el. Mint megtudtuk, egy évtizeddel ezelőtt - a szerencsejátékok adója révén - még egymilliárd forintot fordíthattak a szabadidősportra, ez aztán lecsökkent, majd az utóbbi években alig változik. A 2012-es költségvetésben több mint 400 millió forintot különítettek el erre a célra. Ehhez a forráshoz az egyesületek, egyéb civil szervezetek majd pályázati úton juthatnak hozzá. S hogy mire elegendő ez az összeg? Salga Péter szerint a létesítményhelyzeten és az általános lakossági szemléleten csak nagyságrendileg több pénzből lehetne érdemben változtatni, ugyanakkor nem szabad pesszimistának lenni, hiszen a közös platform új esélyeket rejt magában, amennyiben a MOB "jó gazdaként" figyel valamennyire területre, s képviseli azok érdekeit a főhatóságnál. A szakember úgy fogalmazott, az élsportnak magától értetődően nagyobb a forrásigénye és az érdekérvényesítő képessége, ugyanakkor a szabadidősportot sem finanszírozhatják csak és kizárólag az emberek saját szebből. Annak feltételeit az államnak kell megteremtenie. Ebből a szempontból fontos, hogy az új alkotmány kimondja: mindenkinek joga van ahhoz, hogy sportoljon - emelte ki Salga Péter a fórumon, melyen a sportbizottság tagjain kívül Szeged számos sportvezetője is megjelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.