/

A világbajnokságra készül Juhász Norbert szegedi testépítő

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

2012-ben világbajnoki részvételre készül Juhász Norbert szegedi testépítő. Első alkalommal a testépítésről és a versenyekről beszélgettünk a 24 éves sportolóval munkahelyén, a Fit World Fitness edzőtermében.

Juhász Norbert, a 24 éves szegedi bodybuilder öt éve foglalkozik testépítéssel, mellette négy éve személyi edzőként dolgozik a Fit World Fitness edzőtermében, ahol felkészülését is végzi. 2008-ban már elindult egy versenyen, ahol 4. helyezést ért el. Reméli, jövőre több versenyen is részt tud venni, célja pedig a világbajnokság.

– Hogyan lett testépítő?

– Fiatal korom óta sportolok, korábban úsztam, kajakoztam és vízilabdáztam is. A kajakozás kapcsán kezdtem konditerembe járni, és azonnal megfogott a légköre. Eleinte csak hobbiszinten, azután egyre céltudatosabban csináltam, majd elgondolkodtam, hogy versenyszerűen is űzhetném ezt a sportágat. Aztán 2007-ben elvégeztem a JGYPK-n a testépítő-fitneszedzői OKJ-s tanfolyamot, azóta személyi edzőként is dolgozom. Jelenleg a testépítés és a munka mellett a MIOK Szegedi iskolájában tanulok idegenforgalmi szakmenedzserként.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki ezt a sportágat válassza?

– Sok pénz, kitartás és önfegyelem. Nem árt hozzá a genetika sem, de az anyagiak nagyon fontosak az élsportban, így a testépítésnél is. A kitartás és az önfegyelem is elengedhetetlen. A felkészülés tömegnövelési és szálkásítási időszakból áll. A szálkásítás az utolsó három-négy hónap, döntő lehet egy testépítőnek, hogy hogyan áll fel a színpadra. A tömegnövelő része kicsit húzósabb.

– Mit jelent pontosan a tömegnövelés és mit a szálkásítás?

no images were found

– Tömegnöveléskor nagyon figyelünk az étrendre, szénhidrátban dús ételeket, főleg rizst fogyasztunk, fehérjéket kell bevinni, de zöldségek és gyümölcsök is ehetők. A fehérjét hús formájában visszük be a szervezetbe, ez főleg csirkemellet jelent, de sertés- vagy marhahús is fogyasztható.

A szálkásítási időszaknál a több fehérjén van a hangsúly, szénhidrátmentes ételeket eszünk, több zöldséget, elosztva a fehérjékkel együtt, amely ekkor már csak csirkemell és hal lehet a húsok közül, hiszen ezek zsírszegényebbek. Itt is érezhető a költségessége a sportnak, hiszen szálkásításkor napi 1 kg húst kell bevinni a szervezetbe és fél kg rizst, mint szénhidrátot, mellette 200-400 g zöldség – paradicsom és paprika, mivel fontos a C-vitamin, hiszen ahogy csökken a szénhidrát bevitel, a szervezet és az immunrendszer úgy gyengül. Ekkor a tömegnöveléskor az izmokba felvitt fölösleget és folyadékot igyekszünk kiüríteni a szervezetünkből, az utolsó hetekben szinte nem is fogyasztunk ilyet, inkább csak fehérjét. Az utolsó egy-két nap során jön egy visszatöltési időszak. Ekkor már szinte egyáltalán nem iszunk folyadékot, csak annyit, amennyire a szervezetnek feltétlenül szüksége van, szénhidrátból is minimálisat vihetünk be, a táplálkozás pedig időhöz kötve zajlik. És innentől kezdődik a verseny.

– Nyilván kell egy egyensúly, nem szabad túlzásba vinni sem a kalóriákat…

– Így van, versenyre készülve például az edzővel beszéli meg a sportoló, hogy mi legyen a versenysúly. Például az én esetemben, ha 100 kg-os testsúlyról 90 kg-ra lőjük be a versenysúlyt, akkor annak megfelelő mennyiségű proteint, körülbelül 1 kg húst eszek meg, naponta 5-6 alkalomra elosztva a mennyiséget. Mellé alkalmanként 200-200 g rizs és zöldség is szükséges. Egy kisebb súlyú versenyzőnél ez arányosan kevesebb, nagyobb súlyúnál, pedig értelemszerűen több. Emellett javasolt fehérjeturmix fogyasztása is, ezt tömegnöveléskor is használjuk, szálkásításkor pedig még inkább. Itt is el kell osztani a proteinbevitelt, magam jelenleg négyszer fogyasztok egy nap shake-et, egyet reggel, kettőt edzés után, egyet lefekvéskor. Ez már csak azért is fontos, mert poralapú, növényi és állati eredetű anyagokból álló, orvosilag tesztelt, káros anyagoktól, szteroidoktól mentes készítmény, amely ebben a formájában gyorsabban felszívódik, hamarabb beépül a szervezetbe, mint a száraz húsok.

– Említette, hogy három évvel ezelőtt volt először versenyen. Milyen tapasztalatokkal lett gazdagabb?

– 2008-ban vettem részt egy versenyen, 4. lettem. Elszúrtam a szálkásítási időszakot, túl sok volt a szervezetemben a víz, amely fölösleget képezett, de a verseny tapasztalatai alapján már fel tudom magamban építeni, hogy jövőre hogyan kell felkészülnöm. Megtanultam, hogy egy hónappal előtte el kell kezdenem a diétázási folyamatot, megtanultam a versenyen hogyan kell felmenni a színpadra, hogyan kell pózolni, mert ez sem egyszerű dolog. Tulajdonképpen az volt a tanulóversenyem. Azóta eltelt három év, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, így fel tudom építeni magamban, hogy mit csináltam rosszul, mennyire kell az étrenden vagy az edzésmunkán változtatnom. Az étrend a döntőbb, mintegy 80%-ban.

no images were found

A cél számomra a világbajnokság. Magam még nem profi szinten űzöm ezt a sportot, amatőr sportoló vagyok. Vannak kvalifikációs versenyek, amatőr világbajnokságok, amelyeken ha valaki jól teljesít – mondjuk bekerül az első háromba – akkor onnantól fokozatosan tud feljebb lépni és profi versenyeken is elindulhat. Jövőre a tavasztól őszig tartó versenyszezonban szeretnék részt venni, és elsősorban külföldi versenyeken megmérettetni magamat, hogy elindulhassak a világbajnokságon. Azért is kell külföldön megpróbálni, mert itthon nem örvend akkora népszerűségnek a testépítés, mint a határainkon túl, s jobb anyagi lehetőségek vannak benne, míg itthon kevésbé. Márpedig ez a sport, mint már említettem komoly kiadásokkal jár, itthon nem lehet belőle megélni. Ezért is van, hogy a magyar testépítők külföldön próbálnak szerencsét. Mindez azonban nagyon sok időbe telik, rengeteg kitartást és önfegyelmet igényel, anélkül nem lehet komoly eredményt elérni.

– Az átlagember viszonylag keveset tud a testépítőversenyekről, leginkább úgy él a köztudatban, hogy nagyon izmos férfiak és nők pózolnak a színpadon, és villognak a vakuk. Hogyan zajlik egy verseny a testépítő szemszögéből, mi van a kulisszák mögött?

– A versenyek általában 2-3 naposak, és mind az amatőr, mind a profi megmérettetéseken több kategóriában indulnak a testépítők, súly- és magasságcsoport alapján kialakított csoportokban, azaz egy magasságcsoporthoz egy súlycsoport is tartozik, tehát a sportoló rögtön két kritériumnak kell megfeleljen. Szükséges barnítókrém használata, mivel a színpad nagyon erős fénnyel van megvilágítva, és a vakuk is állandóan villognak, s a versenybírók egyszerűen nem látnák a megfelelő izomcsoportokat a versenyzőkön, ha nem lennének bekenve. A zsűrizés három szempont szerint zajlik: a versenyzőn látszódnia kell a tömegnek, de ugyanakkor szálkásnak is kell lennie, s mindezt úgy, hogy arányos, esztétikus legyen. Van egy olyan szakasz, amikor mindenki egyszerre pózol a színpadon és megmutatja magát, hogy milyen formában van. Ezután csoportonként hívják fel a versenyzőket összevetésre, nekik ilyenkor még további 15-20 percig is akár pózolniuk kell – ez elég megterhelő tud lenni, hiszen a szervezetben minimális vagy egyáltalán nincs szénhidrát, hamarabb jelentkezik a fáradtság. A közös pózolást követően dönt a zsűri a helyezésekről, majd az első három helyezett számára következik a szabad pózolás, amire előzetesen ugyancsak készülni kell. Ez abból áll, hogy egy előzetesen összeállított 60-80 másodperces zenére kell különböző pózokat bemutatni egyéni koreográfia alapján. Ezt is értékeli a zsűri, s ennek alapján dönt, hogy ki az első, a második és a harmadik.

– Említettük, hogy személyi edzőként is dolgozik a felkészülés mellett. Az egészséges életmód, vagy a testépítés iránt érdeklődők hol és mikor tudják elérni önt?

– A Fit World Fitness Dózsa György utcai edzőtermében vagyok elérhető személyesen, itt dolgozom személyi edzőként, illetve a juhasznorbert@gmail.hu címen kereshetnek az érdeklődők.

Előző sztori

Gyengült a forint reggelre

Következő sztori

Washingtoni konferencia a magyar médiatörvényről