Egyetem

Teljes holdfogyatkozás december tizedikén

Teljes holdfogyatkozás december tizedikén

2011. december 2., péntek
Teljes holdfogyatkozás december tizedikén

Teljes holdfogyatkozás lesz december 10-én: közép-európai idő szerint félegy után kezdődik, és este fejeződik be - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Az idei év második holdfogyatkozása Magyarországról csak részben lesz megfigyelhető, mivel keltekor a Hold már teljes mértékben az umbrában (árnyékban) tartózkodik. A Dunántúl délnyugati végében lakók pedig már egy, az árnyékból kibukkanó holddarabka keltében gyönyörködhetnek. A fogyatkozást teljes egészében Ázsia, Ausztrália, a Csendes-óceán és Alaszka lakói követhetik nyomon. A félárnyék első érintése közép-európai idő szerint 12.33-kor következik be, és több mint egy óra kell, hogy elnyelje a holdkorongot. Az árnyék 13.45-kor jelenik meg égi kísérőnkön. A Hold a Föld árnyékát a déli széle közelében metszi, így elég hosszú idő, 1 óra 20 perc múlva, 15.06-kor következik be a totalitás. A Hold korongja ötven perc elteltével kezd kibukkanni az árnyékból, és 17.17-kor hagyja el azt, a félárnyék viszont csak 18.30-kor vonul el. A totális holdfogyatkozás 51 perc 8 másodperc hosszan tart. Az árnyék 3 óra 32 perc és 17 másodperc hosszan időz a holdfelszínen, míg a félárnyék első és utolsó érintése között 5 óra 56 perc 28 másodperc telik el. Megérkezik az év legszaporább meteorraja is. A Geminidák december 7-17. között jelentkeznek, és idei maximumuk december 14-ére várható, amikor óránként akár 120 hullócsillagot is észlelhető. "Az észlelést sajnos nagymértékben befolyásolja az erős holdfény, ezért a halványabb rajtagokat még a fényszennyezéstől távoli helyekről se pillanthatjuk meg" - olvasható az MCSE honlapján. Decemberben éri el a napközelséget és maximális fényességét a Garradd-üstökös, amely karácsony táján 7,5 magnitúdós fényességével az esti égbolt látványos égiteste lesz. Vénusz az esti égbolt ugyancsak feltűnő égitesteként tündököl majd, magasan a délnyugati látóhatár felett. A hónap elején másfél, a végén két és háromnegyed órával nyugszik a Nap után. A Mars előretartó, de egyre lassuló mozgást végez az Oroszlán csillagképben. Éjfél előtt kel, az éjszaka második felében figyelhető meg. A Jupiter hátráló, majd december 26-ától előretartó mozgást végez előbb a Kos, majd a Halak csillagképben. Hajnalban nyugszik, az éjszaka első felében a délnyugati égbolt feltűnő égiteste. A Szaturnusz kora hajnalban kel, az éjszaka második felében látható; folytatja előretartó mozgását a Szűz csillagképben. Az Uránusz az éjszaka első felében kereshető a Halak csillagképben, éjfél előtt nyugszik. December 10-én hátráló mozgása ismét előretartóvá változik. A Neptunusz az esti órákban figyelhető meg a Vízöntő csillagképben. Késő este nyugszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.