Közélet

Részlegesen feloldhatják a felsőoktatási zárolást

Részlegesen feloldhatják a felsőoktatási zárolást

2011. december 6., kedd
Részlegesen feloldhatják a felsőoktatási zárolást

Kormányzati ígéret szerint a felsőoktatási intézmények napokon belül megkaphatják az írásos értesítést a vagyonzárolás részleges feloldásáról - közölte Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke kedden az MTI érdeklődésére. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a késedelmes kifizetésekről szóló lapinformáció kapcsán újságíróknak azt mondta: a munkát meg kell fizetni.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról: információi szerint a rektorok nem mernek hozzányúlni a zárolt vagyonhoz, így a zárolás miatt több intézmény hónapok óta nem tud fizetni az óraadó oktatóknak, és nem tud szerződést kötni a külsős vizsgáztató tanárokkal, miközben napokon belül megkezdődik a vizsgaidőszak. A napilapban az olvasható: a felsőoktatási intézmények rektorait a napokban a MRK főtitkára körlevélben értesítette, hogy a kormányzattal megállapodás született arról, a zárolt vagyon részleges feloldása után milyen pénzeket lehet még ebben az évben elkölteni. A Magyar Nemzet úgy tudja, a hivatalos értesítés a megállapodás óta eltelt több mint egy hét alatt sem érkezett meg, így a felsőoktatási intézmények egyelőre nem mernek pénzt költeni.

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkár kedden újságíróknak azt mondta: nem ismeri a konkrét ügyet, de végtelenül sajnálja, ha ilyen helyzet előállt. Hozzátette, meg kell találni a megoldás módját, hiszen a munkát meg kell fizetni.

Bódis József

, a rektori konferencia elnöke az MTI érdeklődésére közölte: kormányzati ígéret van arra, hogy a felsőoktatási intézmények napokon belül megkapják az írásos értesítést a vagyonzárolás részleges feloldásáról. A Pécsi Tudományegyetem rektori tisztségét is betöltő orvosprofesszor komoly problémának nevezte, hogy bár az MRK és a kormány között megszületett a megállapodás a zárolt vagyon bizonyos tételeinek feloldásáról, a forrásokat hivatalos értesítés hiányában még nem használhatják fel. "Nem értem, hogy ha egyszer megtörtént a megegyezés, a döntéshozók részéről pedig a döntés, egy ilyen adminisztratív ok miért hátráltatja a mindennapi munkát" - jegyezte meg. Bódis József az MTI-nek azt mondta: nem arról van szó, hogy a felsőoktatási intézmények nem mernek költeni, hanem arról, hogy nem is költhetnek pénzt az írásos engedély megérkezéséig. Megjegyezte, hogy a zárolás részleges feloldása nemcsak az óraadó tanárok és a vizsgáztatók kifizetése, hanem folyamatban lévő pályázatok miatt is fontos. A feloldás nélkül az intézmények ugyanis komoly forrásoktól eshetnek el. Az MRK elnöke hangsúlyozta: bízik abban, hogy a késlekedés miatt nem éri kár a felsőoktatási intézményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.