Közélet

Plusz 4,5 milliárd forint jut az egészségügynek

Plusz 4,5 milliárd forint jut az egészségügynek

2011. december 13., kedd
Plusz 4,5 milliárd forint jut az egészségügynek

Még az idén 4,5 milliárd forintnyi többletforrás jut egészségügyre, miután az év elején tervezettnél jóval kedvezőbben alakul az Egészségbiztosítási Alap 2011. év végi egyenlege - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel; az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny kedden közreadott legfrissebb számában jelent meg.

Az államtitkárság közleménye szerint az E. Alap megtakarításaiból származó források egy részét a kormány az egészségügy három különböző területére forgatja vissza. Összesen 3,5 milliárd forintos támogatásból, plusz egyhavi juttatást kapnak a háziorvosok és házi gyermekorvosok. Egyrészt - mint kiemelték - a Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyi struktúra-átalakítással az egészségügyi államtitkárság arra törekszik, hogy 2012-ben a háziorvosok és házi gyermekorvosok szintjén is minél hatékonyabb legyen a betegút-szervezés, másrészt az államtitkárság elengedhetetlennek tartja, hogy "az igen nagy migrációnak kitett" háziorvosi, házi gyermekorvosi körben is támogassák a munkaerő itthon tartását. A kormányzat ezen felül félmilliárd forintot fordít az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelésére, a kórházak onkológiai teljesítményének figyelembe vételével. Ennek kapcsán emlékeztettek: a nemzetközi gyógyszergyártási nehézségek miatt egyes gyógyszerek esetében az utóbbi időben átmeneti ellátási zavar alakult ki, amely azonban csak a kórházakban felhasznált gyógyszereket érinti. A lakosság folyamatos és biztonságos gyógyszerellátása érdekében az egészségügyi államtitkárság létrehozott egy, az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelését koordináló operatív testületet, sürgősséggel elvégezte az idevágó jogszabályok módosítását. Kezdeményezte továbbá egyes gyógyszerek külföldről történő azonnali beszerzését, amelyhez a most megjelent kormányhatározat biztosítja a szükséges, 2011. évi többletforrást is. Ezek mellett hasonlóan indokolt a mentők és betegszállítók megemelkedett üzemanyagköltségének fedezése, így szintén félmilliárd forintot kap az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók a mentés folyamatosságának biztosítása érdekében - olvasható az államtitkárság közleményében. A kormány egy másik, szintén kedden megjelent határozata alapján csaknem 42 ezer "frontvonalban" dolgozó egészségügyi alkalmazott kap többletpénzt, amelynek bértömege 3,4 milliárd forint. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága azt közölte az MTI-vel, hogy a pótlékalap csaknem háromhavi összegének megfelelő egyszeri juttatást - bruttó 21 600, 72 000, illetve 90 000 forintot - kapnak a jogszabály alapján pótlékra jogosult egészségügyi dolgozók az idén befolyt népegészségügyi termékadóból, közismert nevén a "chipsadóból". Az egyszeri kifizetés a költségvetési intézményeknél közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatottak mellett valamennyi, az E. Alapból finanszírozott szolgáltatást nyújtó intézmény (egyházi, civil gazdasági társaságok) dolgozóját, a büntetés-végrehajtási intézmények kórházainak hivatásos egészségügyi dolgozóit és a Magyar Honvédség egészségügyi beosztású katonáit is érinti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.