Gazdaság

Módosultak az energetikai törvények

Módosultak az energetikai törvények

2011. december 14., szerda
Módosultak az energetikai törvények

A földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges törvényi szintű rendelkezések megalkotása volt a legfőbb célja az energetikai jogszabály-módosításoknak, amelyek 2012. január elsején lépnek hatályba - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTIvel.

Az Országgyűlés kedden fogadta el az egyes energetikai tárgyú törvények módosítását, amely a földgázellátásról, a földgáz biztonsági készletezéséről, a bányászatról, a villamos energiáról, a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvényeket érintette. A minisztérium közleménye szerint a földgázellátásról szóló törvény elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy az európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott, a földgázellátási válsághelyzet megelőzése és kezelése érdekében szükséges feladatok végrehajtásáról az energiapolitikáért felelős miniszter gondoskodjon. Ugyanakkor egyes feladatokat, például a földgázellátási válsághelyzet megelőzése érdekében teendő intézkedésekről szóló cselekvési terv és a vészhelyzeti intézkedésekről szóló akcióterv kidolgozását a jövőben a Magyar Energia Hivatal látja el. Az új távhő szabályozási rendszer célja a fenntartható és biztonságos működés, valamint olyan árazási rendszer alkalmazása, amely a fogyasztók számára indokolatlan többletterheket nem jelent. A távhőszolgáltatásról szóló törvény módosítását e szempontokat figyelembe véve a hatósági ármegállapítás során keletkezett tapasztalatok indokolták. A törvény olyan rendelkezésekkel egészült ki, amelyek az engedélyesek számára szigorúbb és részletesebb számviteli kötelezettségeket írnak elő a gazdálkodás hatékonysága, a költségek és bevételek átláthatósága érdekében - közölte az NFM. Az európai uniós jogi előírásokra tekintettel bővült az üzemanyag forgalmazó adatszolgáltatási kötelezettségének köre, ehhez pedig módosítani kellett a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvényt is. A villamos energiáról és a bányászatról szóló törvény esetében az elfogadott előírások alapvetően jogalkalmazást könnyítő, technikai jellegű módosításokat vezetnek át a hatályos szabályozáson - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.