Közélet

Megalakult a VMSZ belgrádi helyi szervezete

Megalakult a VMSZ belgrádi helyi szervezete

2011. december 1., csütörtök
Megalakult a VMSZ belgrádi helyi szervezete

Húsz taggal megalakult szerdán a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) első, Vajdaságon kívüli helyi szervezete, méghozzá Belgrádban.

A tagok közül 16-an nem magyar nemzetiségűek és nem is magyar származásúak. Az alakuló ülést követően megtartott sajtóértekezleten - amelyen a belgrádi szerb média szép számú képviselője volt jelen -

Nebojša Marjanović

, a VMSZ belgrádi szervezetének újonnan megválasztott elnöke elmondta: az a tény, hogy olyan emberek kezdeményezték a VMSZ belgrádi szervezetének megalakítását, akik nem magyar nemzetiségűek, hanem történetesen szerbek, azzal magyarázható, hogy ezek az emberek azonosulni tudnak a VMSZ céljaival és új színt szeretnének vinni a szerb politikai palettára. Marjanović hangsúlyozta, hogy a helyi szervezet tagjai között olyan szerb nemzetiségűek is vannak, akik az utóbbi években is a szerb-magyar kapcsolatok ápolásán, a két nép együttműködésének elmélyítésén fáradoztak. A szervezet elsősorban a Belgrádot foglalkoztató kérdésekre összpontosít: az emberek szociális védelmére, az egészségvédelemre és az igazságszolgáltatásra. „A szervezet tevékenységének egyik célja a nemzetek közötti kapcsolatok, a kultúrák sokszínűségének ápolása, annál inkább, mert ezek európai és civilizációs értékek is" - fogalmazott a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke. Az alapszervezet a VMSZ alapszabályzatát és programját tekinti irányadónak, de a helyi politikai életben függetlenül fejti ki tevékenységét, az üléseket pedig szerb nyelven tartják a szervezet székhelyén, amely Belgrád Dorćol negyedében, a Dusan Cár utcában található. Belgrádban körülbelül kétezerre tehető a magyar nemzetiségű lakosok száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.