Hátország: eddigi legjobb szezonját zárta a HFC U15 + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A nyáron negyedik évét kezdte a Hódmezővásárhelyi FC gárdája az I. osztályú U15-ös labdarúgó bajnokságban. A csapat az előző három évben egyaránt a 15. helyen fejezte be a bajnoki küzdelmeket, 2009-ben 10, 2010-ben 9, míg 2011-ben 11 pontot gyűjtve. A 2011-es őszi idényben fennállása legjobb szezonját zárta a vásárhelyi alakulat, amiről Bacsa Zsolt edző is örömmel beszélt.

– Az előző évek eredményeit figyelembe véve milyen tervekkel indultak neki a 2011/2012-es bajnokságnak?

– A korosztályi sajátosságoknak megfelelően minden évben jelentős személyi cserélődés van a csapatok játékosállományában, így nagyon nehéz előre felmérni az erőviszonyokat. Nekünk – az akadémiai és NB I-es klubok csapatai között – nem is lehetett más célunk, mint az, hogy kiharcoljuk a bennmaradást, tehát a 14. helynél előrébb végezzünk. Úgy gondolom, hogy a társaság maradéktalanul megvalósította a célkitűzés első részét, hiszen a nagyon erős mezőny őszi idényének zárásakor már több pontot gyűjtött, mint az előző években az egész szezonban. Jelenleg 6 győzelemmel, egy döntetlennel és 8 vereséggel 19 pont áll a nevünk mögött és ez a tizedik helyezéshez volt elegendő. Az külön fontos számunkra, hogy a kieső helyen állók közül a gyulai Grosics Akadémiát 14, a SZEOL-Tisza Volán SC-t 16, míg az utolsó helyezett Kazincbarcikát 18 ponttal előzzük meg, tehát végre nem lebeg a fejünk felett a kiesés réme, sőt a középmezőnyhöz szeretnénk stabilan csatlakozni, hiszen álltunk már a 6. helyen is.

– Az őszi idényben lejátszott 15 fordulóban voltak a csapatnak nagy bravúrjai és váratlan vereségei egyaránt. Mit emelne ki ezek közül?

– A bravúrok közül többre is szívesen emlékezek vissza. Kiemelkedőnek tartom, hogy mindkét debreceni csapatot le tudtuk győzni, a Sportiskolát idegenben, míg az őszi bajnok Lokit Vásárhelyen. Az utóbbi gárda, a DVSC-Debreceni Labdarúgó Akadémia mindössze kétszer kapott ki ősszel, csak mi és a második helyezett Vasas Akadémia tudta őket térdre kényszeríteni. Nagy fegyverténynek tartom mindezek mellett, hogy idegenbeli sikerünkkel rendkívül fontos három pontot szereztünk Gyulán, a Grosics Akadémia ellen és azt is, hogy a Nike Premier Kupában bejutottunk a kelet-magyarországi döntőbe. Sajnos a szép sikerek mellett érthetetlen, nagy arányú vereségekbe is beleszaladtunk, ilyen volt a fővárosban a Vasas Akadémia elleni, de a legfájóbb talán a közvetlen rivális Kecskeméti TE elleni hazai 2-7 volt.

– A HFC U15-ös kerete igen nagy létszámú, hiszen az I. osztály mellett a II. osztályban is indul a gárda HFC II. néven. Hogyan lehetett biztosítani azt, hogy minden játékos a képességeinek megfelelő játéklehetőséghez jusson?

– 25 fős kerettel dolgozunk, így játékosaink rá vannak kényszerítve a komoly munkára. Minden labdarúgónk azért dolgozik, hogy a hétvégén az első osztályú keretbe kerülhessen, természetesen az 1997-es születésűek koruknál fogva előnyösebb helyzetben vannak egy évvel fiatalabb játékostársaiknál. Az I. osztályban 22 játékos lépett pályára, ami talán soknak mondható, de a csapat magját 13 labdarúgó – Kis Gábor, Darida Ádám, Rostás Dániel, Gyürki Levente, Narozsnik Valentin, Fenesi Balázs, Papp Ádám, Orovecz Ádám, Lévai László, Bódai Dániel, Bartucz Márk, Marton Szabolcs és Galló Gergő – alkotta, ők tíznél több találkozón szerepeltek. A II. osztály részben az 1998-asoknak jelent kiváló szereplési lehetőséget, illetve a sérülés után visszatérőknek, a gyengébb formába kerülteknek és az I. osztályban kevesebb játéklehetőséget kapóknak nyújt jó alkalmat az előrelépéshez. Hétvégenként tehát minden játékosunk elegendő játéklehetőséget kaphatott, ami utánpótlás szinten talán a legfontosabb.

– Játékosai közül kikkel volt elégedett és kiktől várt többet?

– Kiváló szereplésünk az egész csapat érdeme, így név szerint nem is szeretnék senkit sem kiemelni, de az ősz folyamán több kitűnő teljesítmény is akadt. Összességében kiemelkedőnek tartom, hogy a 15 mérkőzésen 41 gólt sikerült rúgnunk, tehát a támadó szekciónk jól működött, viszont a védekezésünkön van még javítanivaló bőven, amit a 48 kapott gól is alátámaszt. Érdekesség, hogy hazai pályán mindössze egyetlen ponttal szereztünk többet, mint idegenben. Ez azt is mutathatja, hogy idegenben is bátran játszottunk, de ugyanakkor azt is, hogy jobban kellene kihasználnunk a hazai környezet előnyeit, főleg azt, hogy nem egy hosszú utazást követően kell pályára lépnünk. Az őszi tizedik helyezés a klub sikere, ezért ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak a munkáját akik segítettek bennünket.

– Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az akadémiák és az első osztályú klubok árgus szemekkel figyelik a kisebb klubok játékosait és a legtehetségesebbeket igyekeznek elcsábítani. Várható-e változás a téli időszakban a keretben?

– Természetesen a jó csapatteljesítmény jó egyéni teljesítményekkel párosul. A góllövőlistán 20 góllal a második helyen álló Galló Gergő után szinte minden akadémia érdeklődik. Ő és Bódai Dániel például a közelmúltban az MTK-nál járt próbajátékon. Valamennyi labdarúgónkkal hosszú távú amatőr szerződést kötött a klub, így az egyesület hozzájárulása nélkül senkit nem vihetnek el tőlünk, de a labdarúgó fejlődése érdekében senkinek nem kívánunk az utjába állni, amennyiben az ajánlat mindenkinek elfogadható. A téli átigazolási időszakban egyébként várhatóan senki nem távozik tőlünk, de a későbbi esetleges távozók pótlásáról már most gondoskodnunk kell. Az őszi szezont követően több kiválasztót is tartottunk, amelyeken sokan megjelentek. Most azt mondhatom, hogy jó esély van arra, hogy 5-6 tehetséges fiatal csatlakozzon a januári felkészüléskor a csapathoz.

– Mikor kezdődik a felkészülés a tavaszi idényre és mi vár a fiúkra?

– Január 16-án lesz az első foglalkozás. Az elmúlt évekhez hasonlóan a városi stadion műfüves pályája ad otthont a felkészülésnek. A januári időszak kemény lesz, míg február elejétől az edzések mellett szeretnénk minél több felkészülési mérkőzést is játszani elsősorban a környékbeli riválisaink, a Tisza Volán, a Makó, az Orosháza és a Sándorfalva hasonló korosztályú csapatai ellen, valamint a megyei csapatok ifjúsági gárdái ellen.

– Megismételhetőnek tartja-e tavasszal az őszi remek szereplést, milyen helyezéssel lenne elégedett a bajnokság végén?

– Bízom benne, hogy hasonlóan jó tavaszt produkálunk, mint amilyen az őszi idényünk volt. Amennyiben a már említett tervezett igazolásaink realizálódnak, akkor szerintem előrébb is tudunk lépni. Ha elérjük a 7-8. helyet, akkor én leszek a legboldogabb edző a mezőnyben.

Előző sztori

Hátország: tornát nyert a SZEOL-Tisza Volán SC U13

Következő sztori

2011 mérlege szegedi politikusok szemszögéből

Legutóbbi hasonló cikkek