Közélet

Halászlékörkép: a multi lealázta a szegedi vendéglátósokat?

Halászlékörkép: a multi lealázta a szegedi vendéglátósokat?

2011. december 20., kedd
Halászlékörkép: a multi lealázta a szegedi vendéglátósokat?

Nem kis bosszúságot okozott a szegedi vendéglátósoknak a Cora Áruház ünnepek előtti akciója. A multi is beállt az ilyenkor szokásos halászléfőző versenybe, s olyannyira levitte az árakat – 699 forintért kínálja az ünnepi, 0,5 literes, filézett pontyhalászlé adagját , hogy a többiek labdába sem rúghatnak mellette. Egyes vendéglátósok forgalma emiatt az idén állítólag a felére csökken, s szerintük bőven lenne dolga a versenyhivatalnak is.

A tavalyi évhez viszonyítva szinte alig változtak az ünnepi halászlé árai a szegedi vendéglőkben, halászcsárdákban. Az általunk megkeresett vendéglátóhelyek mindegyike külön készül a karácsonyra, és vállal halászléfőzést. A Roosevelt Téri Halászcsárdában december 24-én 9-15 óráig lehet elvinni az előre megrendelt, 1600 forintba kerülő ünnepi, szentelt hallé adagot, amely 0,8 liter levet és 20 dkg halat tartalmaz. Az alkalmazottak alaposan felkészülnek a rohamra, hiszen a híd alatti szabadtéri vendéglátó-egységben ezer adag halászlevet és bent is ugyanennyit szándékoznak értékesíteni. Itt ajándékedényt is adnak, amiben hazavihetjük a fenséges nedűt. Az Öreg Kőrössy Halászcsárda tulajdonosa és szakácsai legalább ennyire optimisták, ők is körülbelül ennyi adagot szeretnének értékesíteni karácsonyra azzal, hogy náluk 4-fajta halászlé szerepel a kínálatban: a pontyhalászlé 1090, a vegyes halból készült 1190, a harcsa halászlé 1290, míg a halbelsőségekből készült 850 forintba kerül és december 24-én 9-15 óráig vihető el. Náluk olyan akció van, hogy a 10 megrendelt lé után a tizenegyediket ingyen kapjuk.

Azonos árak, csökkenő kereslet

A Kiskőrössy a tavalyi mennyiséget főzi tavalyelőtti áron, sőt náluk előrendelés sem szükséges. A filézett pontyból készült nedűért 1500, a vegyes halból való halászléért 1700, a filézett harcsából készültért pedig 1800 forintot kérnek. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa elpanaszolja, az eddigi rendelések alapján legalább 20 százalékos visszaesés tapasztalható. Ők december 23-án vannak utoljára nyitva, ekkor vihető el 10-22 óráig az előre megrendelt halászlé is. Az árak náluk sem változtak: a filézett ponty 1550, a vegyes lé 1750, harcsa pedig 1800 forintot kóstál, az adagok 0,6 literesek és 18 deka halat tartalmaznak. Az Alabárdos 1,5 mázsa ponttyal és 60 kiló harcsával készül karácsonyra. Az étteremben is elővételben lehet halászlét rendelni: 0,7 literes adagokat adnak 20 deka hallal. Náluk a vegyes 1500, a halbelsőségekből készült meg 1300 forint. Az Alabárdosban forralt borral, mézes teával és bejglivel kedveskednek a vásárlóknak. Az ételek 24-én 10-14 óra között vihetők el. Halászlékörképünket a Diófa Vendéglőben folytatjuk, ahol a filézett pontyhalászlét 1290-ért mérik, viszont ingyen vállalják a kiszállítást. Az egyházaknak, közintézményeknek is főző vendéglátós 600-700 adagot tervez, az ételt 24-én 2 óráig lehet elvinni. Az Illés-panzió - Stüszi Vadász Étterem tulajdonosa mélységesen fel van háborodva a Cora akcióján, Illés Németh István tulajdonos szerint ezzel a lépéssel a multi lealázza a szegedi vendéglátósokat. Dolga lenne a versenyhivatalnak is, hiszen az áruházban nyersanyagáron, vagy az alatt kínálják a halászlét, amit a szabályok is tiltanak. A vendégek elmaradásáért részben a gazdasági és pénzügyi válság okolható, de legalább annyira a multi is, hogy az idén fele annyi megrendelésül sincs Illéséknek, mint tavaly. Náluk mind a 3-fajta halászlé egy árban van, a ponty, a vegyes és a harcsa egyaránt 1290 forintba kerül, viszont az 1 liter léhez mérik a 20 deka húst.

Ha az idén bejön, jövőre is próbálkoznak

Ennyi elégedetlenség és bírálat után kimentünk a Corába, hogy meggyőződjünk, valóban tisztességtelen versenyt űz-e a multi a szegedi vendéglősökkel. Nos, a hirdetés igaz, az áruház büféjében valóban 699 forint a filézett pontyhalászlé 0,5 literje, és a húst sem spórolták ki belőle. Állaga megfelelően sűrű, a filézett haldarabok közé nem került szálka, továbbá az ízzel meg a színnel sem volt gond. Nem volt eléggé csípős, de ízlés dolga, ezen utólag is könnyen lehet segíteni, sőt a készséges elárusító kérésünkre még felvágott zöldpaprikával is szolgált. Megtudtuk, a multi az idén kísérletezik először halászlével, sőt annyira új az ötlet, hogy az országban csak a szegedi Corában alkalmazzák. Úgy voltak vele, adott a hozzávaló, ott a konyha meg a szakácsok, miért ne próbálnák ki. Ha bejön, nyilván jövőre is folytatják. Multiellenes világunkban most pfujolnunk kellene rájuk, mert ellehetetlenítik a szegény, becsületes, magyar kis-és közepes vállalkozókat, akik nem tudnak versenyezni vele. Megtehetnénk, de akkor azon is el lehetne gondolkodni, miért főzi némelyik nagyon jól menő és jó hírű szegedi halászcsárda éppen a Corában vásárolt kész alapléből a világhírű szegedi halászlevet. Merthogy saját szemünkkel láttuk. Mellesleg, ha a Mars téri piacon a ponty kilójáért 900 forintot kérnek, a szürke harcsáért 1700-at, a Fehértói üzemben meg 625-ért (a Corában 749 Ft az élő ponty kilója), illetve 1200-ért mérik e két halfajtát, akkor könnyen ki lehet számítani, ki mekkora felárral dolgozik. Hogy ne csak multikra haragudjanak: a Kelemen utcai Tündérkonyha december 21-ig 750 forintért méri a karácsonyi halászlevet, utána már egy százassal drágábban adja. Egy százasért én is megmondom, ki jár rosszabbul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.