Gazdaság

Egyre több külföldi látogat Magyarországra

Egyre több külföldi látogat Magyarországra

2011. december 1., csütörtök
Egyre több külföldi látogat Magyarországra

A harmadik negyedévben folytatódott a külföldi látogatóforgalom egy éve tartó bővülése, miközben az érkezők tartózkodási ideje nem változott. A magyar lakosság külföldi utazásainak száma az egynapos utazásoknak köszönhetően tovább emelkedett - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első három negyedévben 32,3 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 3,8 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi látogatások a nyári hónapokra koncentrálódnak, a III. negyedévre tehető a teljes eddigi forgalom 46 százaléka. Az egy napra érkezők száma 2,4 százalékkal, a több napra érkezőké 8,5 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban. Az egy napra látogatók aránya 75 százalék volt. A külföldiek magyarországi fogyasztása - a látogatások számának élénkülésével ellentétben - csökkent. Az év első kilenc hónapjában a külföldi látogatók 910 milliárd forintot költöttek, 2,4 százalékkal kevesebbet 2010 első kilenc hónapjánál. A több napra Magyarországra látogató külföldiek az összes költés 72 százalékát adták. A magyar lakosság 12,733 millió alkalommal utazott külföldre, ami 3,6 százalékos éves növekedés. Egy napra 8,579 millió alkalommal utaztak, öt százalékkal többen mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a külföldi utazások során elköltött 406 millió forint 3,4 százalékkal mérséklődött éves összehasonlításban. A költések 75 százaléka turisztikai célú utazáshoz kötődik, és 21 százalék volt a munkavégzés vagy vásárlási célú költés. Az utasforgalmi egyenleg, azaz a bevétel (export) és a kiadás (import) különbsége 2011 január-szeptemberben 503,8 milliárd forint volt, 1,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A forint ebben a kilenc hónapban 1,4 százalékkal volt erősebb mint egy évvel korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.