Boszniát járt mérnök ezredes a mostari híd drámájáról + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A délszláv háború során, 1993-ban megsemmisítették a mostari Öreg hidat, melyet Csontváry egyik legismertebb festményén örökített meg. A híd újjáépítési munkálataiban magyar békefenntartók is részt vettek.

December 16-án, pénteken 12 óra 30 perckor a festmény előtt, a Móra-múzeum Csontváry-kiállításának termében beszél Nyers József ezredes a magyar kontingens feladatairól. Az ezredes maga is részt vett a munkálatokban.

A mostari Öreg híd több mint négyszáz éven keresztül kötötte össze a Neretva folyó két partját. A gyalogos híd azonban az 1993-as délszláv háború áldozata lett: stratégiai okokból megsemmisítették, néhány óra alatt rombolta le egy tank. Mivel méretei miatt csak gyalogoshídként használták, lerombolása szimbolikus jelentőséggel bírt.

A híd rekonstrukciója a háború után azonnal megkezdődött, a munkálatokban a Magyar SFOR Alakulat, a Magyar Műszaki Kontingens is részt vett. A magyar katonák végezték a Neretvába zuhant kőtömbök kiemelését, a híd maradványainak felszínre segítését. Emellett közreműködtek egy ideiglenes híd megépítésében is, mely újra összekötötte a kettészakított várost.

Csontváry Kosztka Tivadar „Római híd Mosztárban” című festménye a huszadik század elején, eredeti pompájában ábrázolja a lenyűgöző építményt. Az újjáépítési tervek elkészítésekor állítólag ezt a festményt is figyelembe vették, hogy minél pontosabban építhessék újjá a szimbolikus jelentőségű hidat.

Az újjáépítés magyar vonatkozású munkálatairól, a kontingens feladatairól Nyers József ezredes, a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka beszél a Móra Ferenc Múzeum Csontváry-kiállításán, a mostari festmény előtt. Az ezredes szintén részt vett a boszniai munkálatokban.

Tekintse meg a festményről készült óriásfelbontású képünket!

Default thumbnail
Előző sztori

B. Nagy László a válságból való kiútról

Következő sztori

Városi ösztöndíjak szegedi diákoknak + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek