59%-on áll az aktív szavazóknál a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha most vasárnap lennének a választások, az aktív szavazók 59 százaléka támogatná a kormánypártokat – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amely a Magyar Nemzet csütörtöki számában jelent meg.

A közvélemény-kutató cég legutóbbi, egy héttel ezelőtt közzétett felmérésében 58 százalékot kapott volna a Fidesz-KDNP.

A felmérés szerint a teljes népesség körében “a nem éles választási szituáció miatt megnövekedett inaktív választói tábor mellett továbbra is jelentős a kormánypártokkal szimpatizálók aránya” – írják az elemzők. Mérésük szerint a kormánypártokat a teljes népesség 36 százaléka támogatja. A Jobbik 11 százalékon, az MSZP 8 százalékon, az LMP 4 százalékon, míg a Demokratikus Koalíció 2 százalékon áll a felmérés szerint.

A most közzétett közvélemény-kutatásban az aktív szavazók 17 százaléka támogatná a Jobbikot, 12 százalék az MSZP-t, 7 százalék az LMP-t, 3 százalék pedig a Demokratikus Koalíciót. Az egy héttel ezelőtt közzétett Nézőpont felméréshez képest a szocialisták támogatottsága egy százalékkal csökkent, a többi vizsgált párté nem változott.

A Nézőpont Intézet elemzői megjegyzik, hogy míg a 2010-es parlamenti választáson a jogosultak 64 százaléka szavazott, most a felnőtt lakosság 54 százaléka venne részt a választáson.

A közvélemény-kutató felmérése szerint a kormány és a bankszövetség megállapodását tízből hatan egyértelműen előnyösnek tartják, a válaszadók 74 százaléka pedig jónak tartja, ha az állam növeli tulajdonrészét a stratégiai vállalatokban.

A Nézőpont Intézet december 15-20. között ezer embert kérdezett meg, a kutatás eredményének hibahatára 3,2 százalék.

Előző sztori

Sikeres évet zártak a murénás búvárúszók

Következő sztori

Kalácsot osztott a Gyimesi család + FOTÓK