Közélet

Szövetségre lépnek az önkormányzatok

Szövetségre lépnek az önkormányzatok

2011. november 5., szombat
Szövetségre lépnek az önkormányzatok

Az önkormányzatok megerősítése érdekében összeolvadhat a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a Magyar Nemzet szerint.

A kabinet által frissen elfogadott önkormányzatitörvény-tervezet miatt a két legnagyobb szövetség úgy döntött, hogy összeáll, így a MÖSZ beolvad a TÖOSZ-ba - jelentette be

Schmidt Jenő

, a TÖOSZ elnöke Balatonfüreden, a két szervezet által tartott konferencia után - írja a Magyar Nemzet szombati számában. Az átalakulás egyik legfőbb oka az, hogy a 2014-es országgyűlési választások idején feltehetőleg már az új önkormányzati törvény lesz érvényben. Ez azt is jelenti, hogy a polgármesterek nem lehetnek egyszerre országgyűlési képviselők is, így várhatóan 96 polgármester-képviselő kikerül a parlamentből. Schmidt Jenő a lapnak úgy fogalmazott: céljuk az, hogy a jövőben egy nagy, erős és egységes szövetség képviselje az önkormányzatok érdekeit. A TÖOSZ-nak jelenleg 1700 település a tagja, míg a MÖSZ tagsága eléri a 400-at, így az új szervezet lehet a legnépesebb önkormányzati érdekvédelmi szervezet. A TÖOSZ támogatja az önkormányzatitörvény-tervezet minden olyan törekvését, amely segít az anyagilag ellehetetlenült önkormányzatokon - mondta Schmidt Jenő, hozzátéve: örömmel tapasztalták, hogy a sarkalatos törvények tárgyalásakor számos, általuk előterjesztett módosító javaslatot elfogadott a kormány.

Gémesi György

, a MÖSZ elnöke szerint azonban javaslataikból semmi nem épült be a törvénytervezetbe. Az elnök úgy véli: a törvény tervezete több elemében ellentétes azzal a vidékfejlesztési stratégiával is, amelyet a vidékfejlesztési tárca kidolgozott, és amelynek céljait az önkormányzati szövetség is jónak tartja - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.