Gazdaság

Pokorni: Magyarország átalakítása szigorú takarékossággal is jár

Pokorni: Magyarország átalakítása szigorú takarékossággal is jár

2011. november 15., kedd
Pokorni: Magyarország átalakítása szigorú takarékossággal is jár

Nincsen szöges ellentét a szocialista országgyűlési képviselők által mondott megszorítás és a kormány által hangoztatott újjászervezés, átépítés, megújulás között - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője, a párt alelnöke miskolci sajtótájékoztatóján kedden.

Nagyon feszes a jövő évi költségvetés, folyik a vita, hogy ez megszorítás, vagy nem megszorítás. A szocialista képviselők - akik felelősséggel tartoznak az elmúlt nyolc év terheiért - megszorításról beszélnek, ezzel szemben a Fidesz az újjászervezésről, az átépítésről, a megújításról beszél, "ezek nem szemben állnak egymással" - fogalmazott a politikus. Nem gondoljuk, hogy az újjászervezés, az átszervezés örömteli dolog - mondta

Pokorni Zoltán

, hozzátéve: ez takarékosságról is szól, "ha úgy tetszik, magában foglalja a megszorítást is". De ettől azonban több, nemcsak pillanatnyi pénzügyi egyensúlyt céloz meg, hanem azt is, hogy ne legyen újra túlzó költekezés, ne nőjön tovább az államadósság, "tehát ezek nem szemben állnak egymással" - jegyezte meg. Elmondta azt is: Magyarország újjászervezése nagyon szigorú takarékossággal is jár, ugyanakkor ez nem értelmetlen megszorítás, hanem radikális átalakítás. A 2012-es költségvetésben nagyon szűk a mozgástér, a kiadási oldalt nagyon már nem lehet faragni - jegyezte meg. A politikus szerint amióta Magyarország belépett az Európai Unióba, nem tudta teljesíteni azt a célkitűzést, amelyet szerződésben, írásban vállalt, hogy olyan fegyelmezett gazdálkodást folytat, amely alapján nem lesz nagyobb 3 százaléknál a költségvetés hiánya. Többet költöttünk 2004-től minden évben, mint amennyit megtermelt az ország - jegyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy amikor 2002-ben a

Medgyessy Péter

vezette kormány felállt, akkor az államadósság hiánya a GDP-hez mérve 52 százalékos volt, míg tavaly, amikor a Fidesz ismét kormányra került, ez a mutató már 83 százalékot tett ki. Az elmúlt évben, a kormányváltáskor a költségvetés hiánya 7.8 százalékos volt, gyakorlatilag Magyarország a pénzügyi összeomlás határán állt, a Fidesz vezette kormány rendkívüli eszközökkel ezt leszorította 4 százalék körülire. Idén, "ha minden jól megy", először lesz ez a mutató 3 százalék alatt, a jövő évi cél pedig 2,5 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.