/

Megtalálták a lebombázott szegedi vasúti híd pillérjét + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Biopolisz-terv építkezéseihez kapcsolódóan a Korányi fasor végénél, a gyermekklinika mellett végeztek földmunkálatot, mikor a munkások megtalálták a lebombázott vasúti híd egyik szegedi pillérjét. A felfedezést a múzeum is megerősítette, de mint mondták: ez nem régészeti ügy, a városnak kell döntenie, alakít-e ki ott emlékhelyet.

A Biopolisz-projekt részeként a Semmelweis utcai felújításokhoz kapcsolódóan végeztek úgynevezett humuszolást az egyik járdaszigeten az árvízi töltés és a gyermekklinika mellett, mikor felfedezték az 1944-ben lebombázott szegedi vasúti híd egyik pillérjét.

A SZEGEDma.hu értesülését a Móra Ferenc Múzeum sajtószóvivője, Medgyesi Konstantin is megerősítette. A helyszínt már megtekintették a régészek, de mivel csak a 1711 előtti leletek minősülnek régészeti ügynek, így itt nincs feladatuk. A terület nincs helyi védettség vagy más építészeti védelem alatt sem, ezért a városon múlik, hogyan kezeli történelmi jelentőségű építménymaradványát. A múzeum munkatársa elmondta, örülnének, ha az önkormányzat valamiféle emlékhelyet alakítani ki a területen, hiszen a szegedi vasúti híd a korabeli világépítészet csúcsteljesítménynek minősült, páratlan veszteség a lebombázása.

Felkerestük a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesületet, akik szintén egy emlékhely kialakításában gondolkodnak, s hamarosan eljuttatják az illetékeseknek terveiket. Az ügy további fejleményéről folyamatosan beszámolunk majd.

no images were found

Előző sztori

Vízilabda: Beton-kemény csata lesz ismét a Honvéddal

Következő sztori

Jubilál a kisteleki téli teremtorna – idén pénzért is fociznak