Közélet

Magyar katonákra támadtak Koszovóban

Magyar katonákra támadtak Koszovóban

2011. november 24., csütörtök
Magyar katonákra támadtak Koszovóban

Két magyar katona könnyebben megsérült a koszovói Rudare település közelében csütörtökre virradóra, amikor egy portugál századdal együttműködve úttorlaszbontási munkálatokat biztosítottak - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtök délután az MTI-vel.

A KFOR erők kötelékében szolgálatot teljesítő kontingenst az akadálybontást megakadályozni szándékozó helyi szerb lakosság tagjai botokkal támadták meg, kövekkel dobálták őket; az incidens során két magyar katona könnyebben megsérült, őket a prizreni német katonai kórházba szállították, majd kivizsgálásuk után szolgálatra képesen visszatértek szolgálati helyükre - olvasható a HM közleményében. Mint hozzátették: a magyar katonák a feladataikat továbbra is az előírt rendben, a KFOR terveiben meghatározottak szerint hajtják végre.

Uwe Nowizki

, a KFOR szóvivője azt mondta, az incidensben a nemzetközi békefenntartók (KFOR) 21 katonája sebesült meg, két katona súlyosabban. A sérültek és sebesültek számáról szóló adatok még nem véglegesek, helyszíni tudósításokból viszont annyi kivehető, hogy sok polgári személy orvosi segítségre szorult, mert a KFOR könnygázbombákat is bevetett. A békefenntartók az akció során eltávolították a tiltakozó észak-koszovói szerbek által korábban felállított beton útakadályok egy részét. Válaszként erre a szerbek újabb, két és fél méter magas úttorlaszt létesítettek Zvecan közelében. A KFOR katonái ekkor könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák az útakadályokat létesítő szerbeket, akik közül többen gázálarcot viseltek. A helyszínre érkeztek az észak-koszovói mentőegységek is. Egyes csütörtök reggeli hírek arról szóltak, hogy nem sokkal éjfél után fegyverropogás volt hallható a térségben, de nem tudni, hogy ki adta le a lövéseket és ki lövöldözött világító lövedékekkel. Ezek a lövések az úttorlaszokat építő szerbek közvetlen közelében dördültek el. A békefenntartók éjjel fél kettő tájban visszavonultak Kosovska Mitrovica déli negyede felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.