Közélet

Keresztúri: Kidobott milliárdokat próbálnak leplezni

Keresztúri: Kidobott milliárdokat próbálnak leplezni

2011. november 24., csütörtök
Keresztúri: Kidobott milliárdokat próbálnak leplezni

A Jobbik önkormányzati képviselője szerint az SZKT ügyvezetőjének kötelessége volt feljelentést tenni, mikor észlelte a kartellgyanút. Cikkünkben azt is kifejti, a jogi bizottság úgy döntött: SZMSZ-t sértenek az egyes díjtételek emeléséről szóló előterjesztések.

Forró hangulatú közgyűlési ülésre számít a pénteki napon

Keresztúri Farkas Csaba

. A Jobbik politikusa portálunknak az egyes díjtételek (távhő, ivóvíz, szennyvíz, helyi tömegközlekedés, hulladékszállítás stb.) emeléséről szóló rendelettervezetek mellett beszélt az önkormányzati cégek ellen indított polgármesteri támadásról, valamint a nagykörúti buszsávról is. A képviselő úgy kezdte: óriási politikai csatározások zajlottak az utóbbi hetekben a két legnagyobb frakció között arról, ki terjessze elő a díjemeléseket. A pénteki ülésre végül a cégvezetők indítványai kerültek be. A Keresztúri Farkas Csaba vezette jogi bizottság viszont szerdán úgy foglalt állást: az indítvány több ponton is sérti a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ). „A 2011 szeptemberében elfogadott munkaterv értelmében – amit egyébként a polgármester terjesztett be – a díjtételek emelését

Botka Lászlónak

kellene előterjesztenie. Rajta azonban egyre jobban érezhető a kapkodás és ez, hogy nagypolitikai ambíciói miatt nem foglalkozik a város sorsával. A huzavona végén a cégvezetőket kérte meg, küldjék be javaslataikat. A jogi bizottság ülésén a Fidesz-KDNP-s, LMP-s és jobbikos tagok egységesen megállapították, több ponton is SZMSZ-sértő az indítvány: egyrészt nem előterjesztésre, hanem javaslattételre kérte az igazgatókat, másrészt az anyagok nem tartalmazzák az előző három év adatait, harmadrészt hiányzott a társadalmi nyilvánosság biztosítása is stb. További érdekesség, hogy a bizottsági ülésen a címzetes főjegyző olyan, mulatságszámba menő válaszokat adott ez irányú felvetéseinkre, hogy az SZMSZ enged ezt is, az SZMSZ enged azt is vagy néha más az SZMSZ, és más az élet... Ez megerősítette bennem azt, amit már régóta állítok: politikai szempontok szerint mindig másként értelmezi az SZMSZ-t” – így az önkormányzati képviselő. Hozzátette ugyanakkor: érdemes alaposan megfontolni, mi a helyes döntés – adott esetben szóba kerülhet egy decemberi közgyűlés is –, hiszen az önkormányzati cégek biztonságos működése is fontos szempont. Ehhez kapcsolódva úgy fogalmazott: vérforralónak tartja, hogy 2011-ben mindösszesen öt érdemi közgyűlésre került sor Szegeden, miközben a fővárosban például kéthetente üléseznek. Mint mondta, most is 1700 oldalnyi anyagot kellene néhány nap alatt érdemben áttanulmányozni, felelős döntéseket hozni – sok esetben konzultáció, átgondolás nélkül... Keresztúri Farkas Csaba álságosnak tartja Botka László,

Tóth István Tibor

, az SZKT és

Sódar István

, az IH Rendezényközpont igazgatójának leváltására tett indítványát. „Az IH-nál a szocialisták tudatosan teremtettek csődhelyzetet azzal, hogy az előző vezetés ott hagyott több mint 40 milliónyi kifizetetlen számlát, majd a költségvetést csökkentették közel 80 millióval, s ezt később Botka László ígérete ellenére sem pótolták vissza. Ez egy nonprofit cég, mely takarékossági lépéseket tett, de bizonyos költségeket mégsem kompenzálhat – például csak a Belvárosi mozi évi 30 millió forintjába kerül. Ami az SZKT-t illeti, ott véleményem szerint a kidobott és ellopott milliárdokat, a tömött zsebeket próbálják leplezni a cég és új ügyvezetője elleni kirohanással. Hadd emlékeztessek: korábban százmilliókat költöttek el olyan trolira, mely meg sem épült. Aztán kétszer olyan drágán vettek trolit, mint amennyiért indokolt lett volna. Másrészt hiába mondja a nyomozó hatóság, hogy a tenderben nem történt bűncselekmény, attól még egy más szerv megállapíthatja a kartellgyanút. Mivel az igazgató észlelte ezt, kötelessége volt megtenni a feljelentést, különben ő követett volna el bűncselekményt” – fogalmazott. Továbbhaladva a napirenden, újabb fontos ügyekre mutatott rá a politikus.

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) tanácsnok előterjesztését üdvözölve sürgeti, hogy átfogó energetikai koncepciója legyen Szegednek, növekedjék az energiahatékonyság, pályázati források bevonásával újuljanak meg a városi cégek, közintézmények épületei. Emellett határozottan kijelentette: ahogy energiára túl sok forrás folyik el, úgy a nagykörútra tervezett buszsáv is merő pénzkidobás. Erre szerinte semmi szükség sincs, ráadásul mind a projekt önrésze, mind fenntartása értelmetlenül terhelné a városi büdzsét. Támogatja továbbá Gyimesi László másik sürgősségi indítványát is, mely kötelezné a polgármestert, hajtsa végre a közgyűlés szeptemberi döntését a Szegedi Tükör havilap kiadói jogának megváltoztatásáról. „Nem folyhat el közpénz arra, hogy pártokat, politikusokat rágalmazzanak. Olyan közérdekű lapra van szükség a szegediek pénzéből, mely tájékoztat, nem pedig ócsárol. Botka László a polgármesteri hivatal 1,5 milliárdos költségvetésébe saját kampányát is elbújtatja, ezt pedig nem finanszírozhatjuk közpénzből. Ha másképp nem megy, akkor jövőre drasztikusan csökkentjük a hivatal költségeit” – jelentette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.