Gazdaság

Jelentősen növekedtek a feldolgozóipari beruházások

Jelentősen növekedtek a feldolgozóipari beruházások

2011. november 30., szerda
Jelentősen növekedtek a feldolgozóipari beruházások

A feldolgozóipar beruházásai a 27,3 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben, a magas bázis ellenére is gyorsult a növekedés a második negyedévi 21,6 százalékos emelkedést követően. A nemzetgazdasági beruházások volumene a harmadik negyedévében 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított csökkenésén belül a gép- és berendezés beruházások jelentősen, 21,9 százalékkal nőttek, miután - a korábbi időszakokkal ellentétben - a nemzetgazdasági ágak többségében a gép- és berendezés beruházások növekedését regisztrálta a statisztika. Az építési beruházások ezzel szemben nagymértékben, 21,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A nemzetgazdasági beruházások volumene 2011 első három negyedévében 4,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a feldolgozó ipar beruházásai viszont 28,1 százalékkal emelkedtek a múlt év első kilenc hónapjához képest. Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek a beruházások. A feldolgozóipar nagyobb súlyt képviselő ágazatcsoportjai közül számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, továbbá jelentős növekedést mértek a gép, gépi berendezés gyártásban, a fém alapanyag gyártásában és fémfeldolgozásban, a gyógyszergyártásban és a vegyi anyag- és termékgyártásban is. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban, elsősorban a nem évelő növény termesztésével és fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások körében a harmadik negyedévben a beruházási teljesítmény 16,1 százalékos növekedését regisztrálta a KSH. Az adatok szerint a földgázkitermelés alág nagyberuházásai is elősegítették, hogy a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásai 72,4 százalékkal nőttek az előző év azonos negyedévéhez képest. A KSH adatai szerint az árvízvédekezés növekvő kiadásai, valamint a vörösiszap-katasztrófa elhárításával kapcsolatos ráfordítások okozták a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás beruházási teljesítményének 28,3 százalékos növekedését. A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is a beruházási volumen csökkenése figyelhető meg: a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 12,1 százalékkal volt alacsonyabb a harmadik negyedévében mint egy évvel azelőtt, amelynek oka a gyorsforgalmi úthálózat-felújítás és -építés, a vasúti személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak jelentős csökkenése. A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene jelentősen, 26,6 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.