Közélet

Ingyenes segítség 2000 milliárd forint elnyeréséhez + FOTÓK

Ingyenes segítség 2000 milliárd forint elnyeréséhez + FOTÓK

2011. november 24., csütörtök
Ingyenes segítség 2000 milliárd forint elnyeréséhez + FOTÓK

A Megyeházán nyitotta meg a Széchenyi Programiroda-hálózat szegedi fiókját. Ez az iroda segíti majd felkészíteni a vállalkozókat az Új Széchenyi-terv keretében megjelenő pályázatok elnyeréséhez.

Csütörtökön délben hivatalosan is megkezdte működését a Széchenyi Programiroda Szegeden, ahol felkészült tanácsadók segítik a vállalkozókat az Új Széchenyi-tervben (ÚSZT) szereplő 2000 milliárd eurós pályázati forrás elnyerésében. Az iroda átadásán részt vett

Deutsch Tamás

európai parlamenti képviselő és

B. Nagy László

kormánymegbízott is, aki beszédében kiemelte, hogy ebben az évben sem igen várható, hogy pénzbőséggel lássák el a piacról a kis- és középvállalkozásokat, 1000 milliárdos nagyságrendben hagyja el tőke az országot a bankokon keresztül, kezdenek kiszáradni a vállalkozói finanszírozások, ezért felértékelődnek az állam által nyújtott források. „Az iroda megismerteti, hozzásegíti, figyeli a lehetőségeket, így segíti a vállalkozásokat, hogy talpon maradjanak” – emelte ki

62 milliárd forint a régiónkra

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő emlékeztetett, hogy a 2004-es Európai Uniós csatlakozástól azt vártuk, hogy egy kisebb fajta gazdasági csodát hoz, ahogy ez több országban így történt. „De sikerült a 2010-ig hivatalban lévő kormányoknak felállítani egy negatív rekordot: a 2004-es csatlakozást követően évről, évre romlott az ország gazdasági teljesítőképessége. 4,5 százalékos fejlődést produkált az ország 2004-ben, 2010-re ugyan ez a szám lett immár a csökkenés mértéke, mindezt uniós pályázati lehetőségek közepette. Erre a válság sem magyarázat, mert 2004-2008 között nem volt recesszió” – fűzte hozzá. „Az a cél, hogy megteremtsük a fejlődés feltételeit, amely az unió fejlődésének mértékével legalább azonos lehet. Ezt szolgálja az ÚSZT, a dél-alföldi régióban felhasználható keret több mint 62 milliárd forint. A programirodák egy új gondolkodásmódra építő gazdaságfilozófiát mutatnak majd fel. Szakértők kimennek a terepre, és úgy segítenek majd. A lehetőségek szigeteinek hálózata jött létre” – fogalmazott a parlamenti képviselő.

Az iroda

Görözdi-Nagy Eszter a Széchenyi Programiroda-hálózat ügyvezető igazgatója a célokról beszélve elmondta, hogy azért jött létre az iroda, hogy a lehetőségeket közel vigye az emberekhez. "A programiroda működése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanácsadók a projekt megfogalmazásától a pénzügyi elszámolás lezárásig a teljes pályázati folyamatot végigkísérik. Munkájukat ingyenesen végzik, céljuk, hogy minél több ötletből szülessen uniós pályázat, s persze végül megvalósult fejlesztés. Az irodákban négy tematikus munkacsoportban: a gazdaság- és vállalkozásfejlesztési, a humánerőforrás, a közlekedésfejlesztési, energetikai és környezetvédelmi, valamint a turisztikai és városfejlesztési munkacsoportokban összesen 152 tanácsadó dolgozik. Mi nem pályázatokat írunk, hanem tanácsokat adunk, tanácsadóink ugyanis ismerik a pályáztatás összes részletét, az előnyöket, a buktatókat egyaránt” – hangsúlyozta az ügyvezető hozzátéve, hogy szakértőik elmennek az adott cégekhez, civil szervezetekhez, és konkrét kérdésekre konkrét válaszokat adnak, nem csak általánosságban foglalkoznak a vállalkozásokkal. Az irodáról és tevékenységéről a www.szechenyiprogramiroda.hu oldalon minden más információt megtudhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.