Gőzmozdony érkezik az Emlékpontba

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Varga Sándor világhírű vasútmodell-építőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Két működőképes, 1:10 méretarányú gőzmozdony áll be az Emlékpontba november 25-én, pénteken délután, ahol konferenciával és vasútmodell kiállítással emlékeznek Varga Sándorra, a Hódmezővásárhelyen született világhírű gőzmozdony-modellépítőre.

A vásárhelyi Emlékpontban rendezett bemutatón kettő, a MÁV egykori jogtanácsosa által készített és felújított, több mint két méteres makett szerepel: a Magyar Államvasutak két világháború közötti jellegzetes gyorsvonati gőzmozdonytípusa, a 328-as, valamint a mindössze két prototípust megélt, „sínfaló” 303-as.

Varga Sándor, a világszerte elismert modell-építő, Hódmezővásárhelyen született 1912-ben. Ízig-vérig vasutasként – több, mint negyven évig volt a Magyar Állami Vasutak jogtanácsosa – szenvedélyesen szerette a mozdonyokat, a míves személykocsikat. Egész életét, minden szabadidejét, sőt munkabérét is mozdonymodellek építésére áldozta. Tevékenységével nem csak a hazai vasútmodellezés legeredményesebb képviselője volt, de munkájával több országban is elismerést szerzett, több európai modellklub tiszteletbeli tagjának választotta. Sajnos az általa készített húsz működő modellből mára csak ötnek ismert a helye, ezek felújítása már megtörtént, és kettő ismét működőképes. Varga Sándor nyugdíjazása után ismét Hódmezővásárhelyre költözött, és itt halt meg 2002-ben.

Borsi István, nyugalmazott MÁV mérnök-főtanácsos, a Varga Sándor Emlékbizottság ügyvezető igazgatója 2010-ben három éves megemlékezés-sorozatot indított. Tavaly októberben felavatták a neves vásárhelyi síremlékét a Katolikus temetőben, könyvet jelentetett meg a közelgő 100. születésnap tiszteletére, amelyben a barátok és pályatársak visszaemlékezései mellett, a modellek részletes leírása, dokumentálása is szerepel.

A Varga Sándor Emlékbizottság és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett idei rendezvénysorozaton 2011. november 25-én, pénteken 13.30-kor Varga Sándor síremlékénél róják le kegyeletüket az emlékezők. A program fél háromkor emléktábla avatással folytatódik: Almási István alpolgármester és Gáspár János, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elnöke leplezi le Varga Sándor emléktábláját egykori házának falán, a Bajcsy-Zsilinszky u. 18-22 szám alatt.

Délután 4 órától az Emlékpontban Varga Sándor követői, egykori munkatársai és barátai idézik fel a hazai vasútmodellezés legeredményesebb képviselőjének életútját, de szó lesz a vasútmodellezés szépségeiről, a gőzmozdonyok jelentőségéről és a magyar vasúti járműgyártás történelmi szerepéről is. A gőzmozdonyok és vasutak iránt érdeklődők a Domokos András Modellező Kör bemutatóján megtekinthetnek két felújított és működőképes 1:10 méretarányú gőzmozdonyt, a MÁV 328-as és a 303-as sorozatának egy-egy példányát.

A részletekért tekintse meg az esemény plakátját!

Default thumbnail
Előző sztori

A dóci Jobbik feljelentései

Default thumbnail
Következő sztori

Szükség lenne a vadászati törvény módosítására

Legutóbbi hasonló cikkek