/

Botka: 250 milliós kár a trolibuszbeszerzés csúszása miatt (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A trolibuszbeszerzést bírálta rendkívüli sajtótájékoztatóján Botka László polgármester. Számításai szerint 250 millió forint kárt okozott a városnak a szegedi Fidesz és az SZKT a trolibusztenderrel kapcsolatos feljelentései miatt, melynek ügyében megszüntették az eljárást. A Fidesz-KDNP szerint az igazgató jól végzi munkáját, menesztés helyett inkább prémiumot érdemelne.

Az SZKT gazdálkodásával kapcsolatban Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) városüzemeltetési tanácsnok szerdán ismertette a helyi médiában, így a SZEGEDma.hu-n is, hogy a közlekedési társaság a közgyűlésnek leadott mínusz 70 millió forintos üzleti tervét máris pozitívba fordította át: jelenleg már 40 millió forintnyi nyereségnél tartanak, de Tóth István Tibor ügyvezető ennél is nagyobb nyereségre számít. Így Kalmár szerint sikeres volt a cég élén történt 2010-es vezetőváltás.

Az ügyvezető menesztését kezdeményezi a polgármester

Egy nappal később, csütörtökön Botka László rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a pozitív mérleg hírére: “Károkozás a szegedi trolibuszbeszerzés kapcsán – és következményei” címmel. A polgármester kifejtette, hogy Gyimesi László (Fidesz-KDNP) városfejlesztési tanácsnok 2011 elején feljelentést tett a trolibuszbeszerzések miatt kartell gyanújával. A nemzeti nyomozóhatóság nemrég megállapította, hogy semmi sem támasztja alá a gyanút, és minden nyomozást megszüntetett az ügyben. Botka elmondta, hogy az eljárás miatt egy évet csúszik a trolibuszbeszerzés, és az euró árfolyamának változása miatt 250 millió forint kár érte ezért Szegedet. A polgármester a következő közgyűlésen kezdeményezni fogja az SZKT ügyvezetőjének, Tóth István Tibornak a menesztését.

Botka László ismertette, hogy az elektromos tömegközlekedés-fejlesztés kapcsán 13 trolibusz beszerzésére indított közbeszerzést az önkormányzat és az SZKT közösen 2010. szeptember 10-én, amit a IKARUS-SKODA konzorcium nyert el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jóváhagyásával. Majd 2011 januárjában Gyimesi László az ajánlattevők összejátszásáról beszélt, ezután Tóth István Tibor bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál és az NFÜ-nél, utóbbi szerv szabálytalansági eljárást indított, majd a Nemzeti Nyomozóirodához továbbította az anyagot, ahol elrendelték a nyomozást.

“Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozást ez év november 2-án megszüntették, mert nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése” – mondta el Botka László, hozzátéve, hogy így közel egy évet csúszott a tender. “A szerződéseket euróban kötötték, és a járműbeszerzésekre 290 forintos euróval kalkulált a város, ami már 315 forint. Az SZKT igazgatójának bejelentései miatt a trolibuszbeszerzések teljes összegének vonatkozásában 250 millió forint kár érte az önkormányzatot. Az ügyvezető megalapozatlanul, politikai botránykeltés céljából cselekedett, ezért a következő, novemberi közgyűlésen kezdeményezni fogom a menesztését” – tette világossá polgármester.

Fidesz-KDNP: Európa egyik legdrágább trolija

A szegedi Fidesz-KDNP frakció sajtóközleményben reagált az elhangzottakra, melyet alább közlünk.

“Szeged a mindenkori euróárfolyamtól függetlenül, Európa egyik – ha nem a legdrágább – troliját készül megvásárolni. Mindezt egy olyan közbeszerzés alapján, amelyen a nyertes ajánlatot és a vesztes ajánlatot letevő cégcsoportok tulajdonosai között átfedés volt a szóban forgó időszakban. Ezenkívül a megrendelt jármű specifikációi oly mértékben leszűkítettek, hogy az eredmény gyakorlatilag előre borítékolható volt.

Az eset kapcsán joggal merült fel az összejátszásra vonatkozó gyanú mindenkiben. A polgármester mai állítása ezt a gyanút nem oszlatta el. A tények továbbra is azt jelzik, hogy a nyertes ajánlatot és a vesztes ajánlatot letevő cégcsoportok tulajdonosai között átfedés volt a szóban forgó időszakban.

Az SZKT igazgatója a város vagyonának és az adófizetők pénzének megóvása érdekében köteles cselekedni, így eljárása teljesen szabályszerű.

Az új igazgató vezetése alatt a társaság 100 millió forinttal kisebb önkormányzati támogatásból, és mintegy 200 millió forinttal nagyobb egyéb költségek mellett – mintegy – 600 millió forint pluszt hozott a kasszába 2011 során. Több trolit és villamost újítottak fel, mint a megelőző időszakban, a cég több szegedinek ad munkát, pontosabban, precízebben működik, mint valaha. Az igazgató ezért nemhogy menesztést, hanem sokkal inkább prémiumot érdemel.”

Default thumbnail
Előző sztori

Lázár csaknem ötven ponton módosítaná a köznevelési törvényjavaslatot

Default thumbnail
Következő sztori

Ismét elítélték Stadler Józsefet

Legutóbbi hasonló cikkek